Blog van Harold Batteram.
Na bijna drie maanden voorbereiding en zes versies van het wrakduikplan later is het altijd de vraag wat er werkelijk van het plan gedoken zal worden.

Ook dit jaar hadden we ons huiswerk goed gedaan. Uit de vele honderden wrakgegevens die we beschikbaar hadden hebben Ben, Erik en ik eerst een selectie gemaakt op nauwkeurigheid,  betrouwbaarheid en bron. Veel locaties vallen dan af omdat de gegevens te vaag en onbetrouwbaar zijn.

We zijn vooral op zoek naar posities die geverifieerd zijn, bv door schippers van vis of wrakduikcharters of door beschikbare gegevens van Rijkswaterstaat. Daarnaast zijn de diepte en grootte van het wrak belangrijk. Het heeft immers ook geen zin om met 24 duikers op het wrak van een plezierjacht te duiken. Voor DDNZS is het ook belangrijk dat er wrakken worden bezocht waar nog niet of nauwelijks netten zijn verwijderd.

In ons wrakduikplan willen we elk tij tussen 06:00 h en 23:00 h benutten. Dat betekent drie duiken per dag! Aan elke duik gaat heel wat voorbereiding vooraf. Varen naar de nieuwe locatie, zoeken met sonar naar het wrak, het uitwerpen van het dreganker, klaarmaken van de bijboot, lijnen en veiligheidsmiddelen, duiklijst opstellen, duikleider aanstellen, etc, etc. Ook na de duik is het een enorme drukte. Ophalen van de duikers, het bergen van alle netten, ophijsen van anker en boeien nemen uren in beslag. Het plan moet hier rekening mee houden door de afstanden tussen locaties en beschikbare zoektijd redelijk te houden.

Door elk tij in te plannen houden we er eigenlijk rekening mee dat er toch wel duiken overgeslagen zullen worden zodat er wat meer rust komt.

Ervaring van de twee eerdere Doggersbank expedities heeft geleerd dat het mooie wrakduikplan na de eerste dag al in duigen ligt. Vaak door het weer, soms omdat het wrak niet gevonden kan worden. Zo niet dit jaar! Vanaf dag één gaat alles volgens plan. Het weer zit mee, we kunnen alle wrakken werkelijk vinden en duiken drie duiken per dag!  Het gaat ongelofelijk goed. We zijn op deze manier wel bekaf aan het eind van de dag. Moe maar wel voldaan! Ook onderwater zit het mee.

Het zicht varieert tussen goed en uitstekend. Het is doodtij en de stroom is goed te doen voor de eerste en laatste duikers.  Er worden enorme hoeveelheden netten geborgen, de filmers en fotografen schieten Gigabytes vol en ook de biologen doen nieuwe ontdekkingen. De kok heeft moeite tussen alle duiken de maaltijden in te plannen en de hele groep aan tafel te krijgen. De vulploeg draait overuren om alle flessen weer op tijd vol te krijgen.

Nog twee dagen voor de boeg. Het tij valt nu zo dat de avond duik na 23:00 en de ochtend duik voor 06:00 zou zijn. Dat doen we maar even niet. Een kleine rustpauze dus. Ons schema voor morgen is uitslapen tot 08:30 en dan een mooie duik op de Biaritz om 11:30h, daarna het Poppetjeswrak in de namiddag. Dat gaat vast wel weer volgens plan!