Blog van Brenda Deden.

Stichting Duik de Noordzee schoon gaat weer op expeditie: morgen vertrekt de Cdt. Fourcault voor een expeditie richting de Doggersbank. En oh wat ben ik blij dat ik het duiken weer opgepakt heb, want IK MAG MEE!

Gedurende de expeditie varen we met een crew van 29 man en ja-ja stoere vrouwen vanuit Scheveningen via een aantal wrakken naar het meest noordelijke puntje van Nederland; de Doggersbank midden op zee. Vanuit daar zullen we weer terug varen langs de kust van Nederland naar Scheveningen.

Doel van de expeditie is allereerst het duiken op wrakken en deze schoonmaken door oude visnetten en lijnen te verwijderen waarin onderwater leven vast komt te zitten. Niet alleen hebben wrakken veel cultuur- historische waarde, ze trekken ook veel onderwater leven aan, waardoor ze zich gevormd hebben tot kleine biodiversiteit hotspots.

Maar de expeditie draait niet enkel om het schoonmaken van wrakken. Veel mensen zien de Noordzee als een grote grijze levenloze massa. Echter, zodra je wat meters onder de oppervlakte duikt, blijkt er een rijk en bijzonder onderwater leven verstopt te zitten. De Noordzee is het grootste natuurpark van Nederland, maar dat besef is er nauwelijks. Het is namelijk niet zo makkelijk te betreden en te beleven als bijvoorbeeld de Veluwe of de tropische onderwater wereld van Bonaire of Egypte. Daarom gaan er op deze expedities vaak tal van onderzoekers, beleidsmakers, fotografen, filmmakers en medewerkers van natuurorganisaties mee om de prachtige wereld van de Noordzee in kaart te brengen. Met deze expedities wordt bijgedragen aan betere kennis over wat zich onderwater afspeelt. Want alleen door te weten wat er onderwater leeft, kunnen we het beter beschermen.

Wat is mijn rol aan boord dan? Allereerst informatie verzamelen. Momenteel schrijf ik mijn masterscriptie voor de opleiding Environmental Sciences. Al sinds het begin van mijn opleiding ben ik gemotiveerd om het maatschappelijk gebruik van de zeeën en oceanen in een meer duurzame richting te sturen. Één van deze manieren is het instellen van Marine Protected Areas, of zoals ze in de Nederlandse Noordzee genoemd worden: Natura2000 gebieden. Dit zijn natuurreservaten op zee, waarvan de Doggersbank er één is. Echter de discussies om zo’n marien reservaat tot stand te brengen duren vaak jaren. Daarom heb ik er in mijn scriptie voor gekozen om mijn onderzoek te richten op de huidige beleidsvorming omtrent Natura2000 gebieden op de Noordzee, de knelpunten die daarbinnen voor komen en alternatieve dan wel innovatieve zienswijzen om deze gebieden inhoud te geven. Maar, als je dan over deze natuurreservaten schrijft, is het ook wel het allerleukst als je ze ook zelf mag bewonderen.

Maar ja, dat duiken op de Noordzee is geen appeltje-eitje voor een beginnend duiker. Uitdaging 1: de uitrusting. Ergens verstopt onder 7 lagen technisch materiaal, accessoires, slangen, noodapparatuur en een flinke fles zit ik: veilig weggestopt in mijn droogpak. Uitdaging 2: de sprong. Als ik me met al deze zware apparatuur omhoog gehesen heb, moet ik mij in ongeveer 15 seconden dwingen om van een metertje of 2 a 3 de Noordzee in te springen. Uitdaging 3: ‘spring maar achterop bij mij, achterop de RIB’. Als ik dan eenmaal in het water al mijn apparatuur nog heb, moet ik snel handelen, mijzelf door de stevige Noordzee stroming heen worstelen om met uitrusting en al op een soort bodyboard achter op een rib te klimmen. Deze luxe taxi brengt me vervolgens naar de boei en lijn waar we gaan afdalen. Uitdaging 4: afdalen als een zeewiertje bungelend aan een lijn. De stroming is flink, dus goed vasthouden en afdalen. En dan uiteindelijk dat hele vette moment suprême: een wrak opdoemend vanuit de diepte met daarom heen zwervend een heel scala aan rijk onderwater leven. GAAF.

Gelukkig mag ik de eerste paar dagen nog even toekijken hoe de duikers te werk gaan. Onderwater voeren de duikers diverse werkzaamheden uit. De één maakt ‘schoon schip’ en verwijdert oude visnetten en –lijnen van het wrak. O.a Klaudie Bartelink en Cor Kuyvenhoven leggen de prachtige onderwater wereld vast door het maken van onderwater video’s en foto’s. Deze beelden worden vervolgens gebruikt door bijvoorbeeld SEA life Scheveningen, het WNF, Greenpeace of in de veelbelovende natuurdocumentaire ‘HOLLAND – Natuur in de Delta’ (premiere 24 september 2015). Weer andere duikers zijn marien bioloog en onderzoeken de onderwater beestjes en plantjes. Tot slot zijn er de marien archeologen die onderzoek doen naar de cultuur- historie van de wrakken.

Omdat er zoveel verschillende mensen meegaan, die allemaal iets interessants te vertellen hebben, is er een enorme schat aan informatie aan boord. Daarom worden er in de avond lezingen gehouden die variëren van een foto en video avond tot een lezing over medicijngebruik en het effect op de Noordzee. Ook ik krijg hier alvast de kans om alvast wat te vertellen over mijn scriptie onderzoek naar beschermde gebieden op de Noordzee; leuk!

Al met al vind ik die 10 dagen op zee best wel spannend. Maar bovenal heb ik er onwijs heel veel zin in. Wat een unieke kans! Allereerst omdat ik zo letterlijk ‘mijn scriptie onderwerp in duik’ en zo voor het eerst de onderwater wereld van de Noordzee mag bewonderen. Daarnaast is het een geweldige informatiebron voor mijn onderzoek en krijg ik als student zijnde zo de unieke kans om op een actieve manier bij te dragen aan een rijke en schone Noordzee.