Lespakket Expeditie Noordzee2014-01-18T15:05:51+00:00

Eerder organiseerde Duik de Noordzee schoon al een workshop viskunde op een basisschool

Stichting Duik de Noordzee schoon ontwikkelt op dit moment een lespakket voor de onderbouw HAVO/VWO. Het pakket heet ‘Expeditie Noordzee’ en bestaat uit een aantal video’s en een speldoos.

De speldoos bestaat uit spelregels, diverse opdrachten en bronkaarten. Het spel is gebaseerd op een casus waarbij de overheid zich steeds meer inzet voor groene energie en daarom heeft besloten nog een extra windmolenpark te bouwen in de Noordzee. Diverse teams (leerlingen) onderzoeken waar het park het beste kan worden gebouwd. Zij zijn geselecteerd om mee te gaan op expeditie. Ze gaan op verschillende plaatsen in de Noordzee ‘een kijkje onderwater’ nemen.

Het lespakket is een product in het kader van concept-context onderwijs. Het hoofdthema is ‘mens en milieu’ en de contexten zijn: cultuurhistorisch erfgoed, visserij, natuur, oorlogen (en andere gebeurtenissen uit de geschiedenis), de expeditieduiker/onderzoeker (stoer, spannend, avontuurlijk en mysterieus).

De ontwikkeling van dit lespakket wordt mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage uit het Prins Bernhard Cultuur Fonds.

De basisschoolkinderen leerden vissoorten herkennen

Eerdere educatieve projecten

Duik de Noordzee schoon heeft ruime ervaring met educatieve projecten, zowel met kinderen als met volwassenen. Wij organiseerden onder andere lessen viskunde op een basisschool en de wraku wraku quiz met een groep wetenschappers, beleidsmakers en gebruikers van de Noordzee tijdens de Noordzeedagen.

Recent produceerden wij in samenwerking met de partijen achter Bescherm een Wrak een serie educatieve video’s over scheepswrakken in de Noordzee: