Ecologisch onderzoek2013-10-24T19:01:19+00:00

Deze leng troffen we aan op een wrak op de Doggersbank.

De biologische waarde van wrakken is van groot belang. Welke diersoorten komen er in de Noordzee voor, hoeveel zijn het er en waar ze leven ze? Nieuwe soorten worden vaak als eerste gespot op de Noordzee, voor zij bijvoorbeeld in de Oosterschelde worden waargenomen. Wrakken in de Noordzee trekken grote hoeveelheden dierenleven aan. We weten helaas niet precies welke soorten waar voorkomen. Het is daarom interessant om het leven op de wrakken in kaart te brengen. De duiken van Duik de Noordzee schoon lenen zich daar uitstekend voor. Onze vrijwillige biologische sportduikers hebben dankzij het monitoringsproject inmiddels voor Nederland een flink aantal nieuwe soorten gevonden plus een groot aantal die zeer zeldzaam zijn.

Om de biologische kennis over begroeiing van wrakken op de Noordzee te vergroten moet je onderwater monitoren. Daar zijn duikers voor nodig. De monitoringsgegevens kunnen worden gebruikt voor verder onderzoek. We werken op dit terrein samen met een groot aantal organisaties.

Meedoen?

Meedoen kan door het dieren op wrakken te tellen. Dan kun je zelf tellingen op scheepswrakken uitvoeren. Dan kun je op eigen gelegenheid doen of tijdens onze Duik de Noordzee schoon expedities.

Download hier het monitoringsformulier voor beginners.

Download het monitoringsformulier voor gevorderden.

Heb je vragen of suggesties, neem dan contact met ons op via info@duikdenoordzeeschoon.nl