Duikacties van Stichting Duik de Noordzee schoon zijn al meermaals het onderwerp geweest van televisie-uitzendingen. Hieronder is een greep uit het aanbod te vinden.
Na terugkomst van onze Expeditie Noordzee 2014 zond Hart van Nederland een mooi item uit over onze activiteiten:

De Noordzee is grauw, vol scheepvaart en koud… ECHT NIET!! Zoals in dit filmpje te zien is, is de Noordzee een geweldige broedplaats van zeeleven, met unieke diersoorten, historische wrakken, koudwaterkoraal, dolfijnen en bruinvissen! De beelden zijn gemaakt door Klaudi Bartelink.

Video Hart van Nederland 2014

Ook het NOS Journaal en Jeugdjournaal brachten een kort item over Expeditie Noordzee 2014:

“Haal scheepswrakken niet weg uit de Noordzee”, dat zeggen natuurorganisaties.
Onderzoekers hebben op zo’n scheepswrak ‘hard koraal’ gevonden, een soort die hier eigenlijk niet meer voorkwam.
Als we dit soort wrakken laten liggen, kunnen ze een veilige plek zijn voor allerlei zeedieren en -planten, zeggen de natuurbeschermers.

Hier het stukje uit het Jeugdjournaal:

Video NOS Jeugdjournaal

Op 9 jan 2014 besteedde het EO programma ‘Melk en Honing’ aandacht aan onze duikacties:

Schoon schip maken
Als we met lekker weer van het strand genieten, dan zitten we liever niet tussen het afval.
Maar vlakbij in zee, ligt een enorme berg afval van netten, touwen en haken die achteloze vissers daar hebben achtergelaten. Onzichtbaar maar zeer schadelijk, want vissen en schaaldieren raken er in verstrikt en overleven het vaak niet. Ben is een bevlogen duiker die ziet hoe schadelijk deze vervuiling is en besluit actie te ondernemen. Hij duikt met zijn vrijwilligers letterlijk de Noordzee schoon en probeert zoveel mogelijk dieren uit de netten te bevrijden. Herman stapt aan boord en duikt een dagje mee.


Ook VARA Vroege Vogels zond een leuk item uit over ons werk:

In de Noordzee liggen ongeveer 10.000 scheepswrakken. Deze kunstriffen bieden een schuilplaats aan vele soorten vissen, schaal- en schelpdieren. Hierdoor worden echter ook veel vissers aangetrokken. Op de meeste wrakstukken is dit ook duidelijk te zien aan de grote hoeveelheid vistuig dat op de wrakken achterblijft en vast komt te zitten. Dit achtergebleven vistuig zorgt voor veel problemen.

Hoewel de Noordzee de zwaarst beviste zee ter wereld is, treft men er juist op de wrakken toch nog zeer veel bijzonder onderwaterleven aan. De wrakken geven beschutting en vormen de kraamkamer voor vele vissoorten. Langzaam maar zeker raken steeds meer wrakken echter bedekt met netten, vislijnen, loodjes, kunstaas en andere zaken die door vissers worden achtergelaten.

Het vistuig dat op een wrak achterblijft werkt nog lange tijd door. Het vangen van vissen en andere dieren door achtergelaten materiaal heeft de officiële naam ‘spookvisserij’ (ghostfishing). Op de wrakken treft men dan ook netten aan met allerlei krabben, kreeften, kabeljauwen en steenbolken hierin verstrikt zijn geraakt. De meeste van deze dieren kunnen nog geruime tijd in leven blijven doordat ze in de getijdenstroom nog net voldoende voedsel kunnen vinden maar uiteindelijk sterven zij een langzame en pijnlijke dood.

Om de gevolgen van de ‘spookvisserij’ tegen te gaan, organiseert Duikschool Get Wet de actie Duik de Noordzee schoon. Bij deze actie worden verschillende schoonmaakdagen georganiseerd waarbij duikers zoveel mogelijk vistuig verwijderen. Tijdens dit soort schoonmaakacties worden veel schaal- en schelpdieren bevrijd en veel vissen van een wisse dood gered doordat dit vistuig hun dodelijke taak niet langer in de Noordzee uit kunnen voeren.