Resultaten2012-01-15T19:58:59+00:00

Ons project

Hoe mooi de Noordzee kan zijn, weten maar weinig mensen. De vele wrakken op de zandbodem vormen oases van leven. Ze zijn sprookjesachtig begroeid en een woonplaats van vele soorten vis, krabben en kreeften. Geen wonder dat een drukbewoond wrak een magische aantrekkingskracht heeft op duikers, staandwantvissers en sportvissers. Al eeuwenlang wordt hier op heerlijke kabeljauw en zeebaars gevist. Geen probleem zou je denken, maar het gaat regelmatig mis. Dan haakt het net van vissers achter scherpe wrakdelen, breekt de lijn van de hengel of verliezen de vissers hun lood. De laatste decennia is deze verspeling een bedreiging geworden. De afgescheurde warrelnetten en de vishaakjes blijven onderwater nutteloos doorvissen. Dit wordt ook wel spookvissen genoemd. Met name krabben en kreeften, maar soms ook zeehonden en bruinvissen kunnen niet meer ontsnappen en raken verstrikt.
Stichting Duik de Noordzee schoon zet zich met haar vrijwiligers in om wrakken te ontdoen van visnetten, lijnen, vishaakjes en vislood. Het doel is de bewoners van de wrakken hun veilige schuilplaats terug te geven. Daarnaast promoten we de Noordzee als natuurgebied en laten we een zo breed mogelijk publiek zien hoe mooi onze Noordzee is. Dat doen we met kwalitatief hoogwaardige foto’s en films van het onderwaterleven. Dat doen we ook door het geven van interviews aan de media en het verzorgen  van multimediale lezingen (1 tot 1,5 uur) aan bedrijven, scholen, duikverenigingen en andere organisaties. We laten daarbij zien waarom we deze grote schoonmaak op touw hebben gezet en welke andere ontwikkelingen er momenteel in gang zijn gezet voor een duurzame Noordzee.
We zijn in overleg met de staandwant- en sportvissers. We willen bijvoorbeeld met de staandwantvissers een goede samenwerking aangaan. Als zij aan de bel trekken als hun net per ongeluk afscheurt, kunnen wij zo snel mogelijk maatregelen nemen en het net gaan bergen. Met de sportvissers willen we komen tot afspraken over biologisch afbreekbare vislijnen en loodvervangers. Ook willen we met hen in gesprek over alternatieven voor roestvrijstalen haakjes en kunststof aas.

Resultaten Duik de Noordzee schoon

Sinds de start van onze activiteiten, heeft onze organisatie veel bereikt. Stichting Duik de Noordzee schoon organiseerde bijvoorbeeld 5 meerdaagse duikexpedities op de Noordzee, ruim 100 losse duikdagen, gaf tal van lezingen en schreef meerdere publicaties.
Wij zijn het meest trots op het schoonmaken van 100 wrakken in 3 jaar, een project dat wij uitvoerden in het kader van ‘Bescherm een Wrak’, mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcodeloterij.
Inmiddels hebben we een grote groep vaste en enthousiaste vrijwilligers die ons steunen in ons werk. Deze vrijwilligers maken de wrakken schoon, doen biologisch en archeologisch onderzoek, maken films en foto’s en schrijven mooie artikelen.
Enkele hoogtepunten:

 • Het boek ‘Wrakken, Schatkamers van de Noordzee‘ werd maar liefst 2.500 keer verkocht, inmiddels is het bijna uitverkocht;
 • Onze vrijwilligers droegen in 3 jaar maar liefst 100.000 uur bij aan ons project ‘100 wrakken schoon‘;
 • Deze vrijwilligers verwijderden naar schatting 15.000 kilo visnetten van de wrakken;
 • Zij bevrijdden vele duizenden kreeften, krabben en zelfs levende vissen;
 • Aan onze expedities deelnemende biologen vonden meerdere nooit eerder of zelden in Nederland aangetroffen diersoorten, waaronder verschillende vissoorten en naaktslakken;
 • Onze resultaten verschenen in bijna 50 (inter)nationale bladen en kranten;
 • Tientallen radio en televisie uitzendingen in Nederland, Belgie en Duitsland gaven aandacht aan onze resultaten;
 • De duikers van Duikteam Zeester maakten in 2012 en 2013 20 wrakken schoon in het noorden van het land;
 • Aan onze expedities deelnemende biologen publiceerden de resultaten van het onderzoek tijdens de duiken in een groeiende hoeveelheid wetenschappelijke artikelen;
 • Bestuurslid en filmster Klaudie Bartelink maakte meerdere mooie documentaires over ons werk, ze zijn allemaal te bekijken op Youtube;
 • Vrijwilligers en fotografen Cor Kuyvenhoven en Udo van Dongen maakten honderden prachtige foto’s van de wrakken, het onderwaterleven en ons werk.

Bekijk hier ons videokanaal op Youtube, met vele mooie video’s over onze resultaten:

Op de ‘Delft’ spot DDNZS-vrijwilliger Annet een mooie adderzeenaald.

Joop Coolen en Wouter Lengkeek snijden na de duik de krabben los.

Wij haalden duizenden kilo’s visnetten in zee, hier opgeslagen in big bags

Onze vrijwilligers bevrijdden duizenden krabben, kreeften en andere dieren