Expeditie Doggersbank 20112013-10-24T18:47:39+00:00

Van 10 tot 20 juni 2011 organiseerde Stichting Duik de Noordzee schoon Expeditie Doggersbank 2011. De tiendaagse duik- en onderzoekreis heeft spectaculaire resultaten opgeleverd. Er werden meerdere voor Nederland nieuwe diersoorten ontdekt en een groot aantal wrakken werden schoongemaakt van visnetten.
De expeditie heeft zeker 11 nieuwe diersoorten opgeleverd, die niet of nauwelijks op Nederlandse bodem werden aangetroffen, waaronder twee soorten oprolkreeft, een pelikaansvoet, een slanke noordhoren, een heremietkreeft, een bijzonder kwalletje dat luistert naar de naam ‘belletje’ en een aantal zeenaaktslakken. Dat er in zo’n korte tijd zoveel soorten gevonden zijn, laat zien hoe weinig we eigenlijk van het leven op de Doggersbank weten en hoeveel meer onderzoek kan opleveren. De Doggersbank is een bijzonder natuurgebied en deze vondsten laten het belang van goede bescherming van de zeenatuur zien.
De laatste duik van de expeditie was op het wrak de Adder, voor de kust van Scheveningen. De expeditieduikers hebben het scheepswrak ontdaan van netten en onderwater een vlag gehesen, waarmee de adoptie van dit wrak bekrachtigd werd. De Adder is hiermee officieel het eerste geadopteerde wrak in de Noordzee. Dit is de start van het project ‘Bescherm een wrak’ waarin Duik de Noordzee schoon, Sportvisserij Nederland, Stichting De Noordzee en Vereniging Kust & Zee samenwerken aan een gezonde zee en een betere bescherming van wrakken.
Aan de expeditie, die behalve de Doggersbank ook de Klaverbank aandeed, namen vijf biologen, twee fotografen, twee filmers en tien wrakduikers deel. Ze maakten in totaal zestien duiken, op verschillende plekken. Behalve onderzoek doen naar ecologie en biodiversiteit op wrakken, hebben de expeditieleden ze wrakken op de bodem van de Noordzee schoon gemaakt en de bijzondere natuur vastgelegd op foto en film.
De expeditie werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nationale Postcodeloterij.
Filmster Klaudie Bartelink maakte een documentaire over de expeditie:

De route van de expeditie, met natuurgebieden in kleur aangegeven