Expeditie Noordzee 20142014-05-26T15:39:27+00:00

Van 4 tot en met 13 september 2014 ging Stichting Duik de Noordzee schoon weer op expeditie op de Noordzee. De expeditie vertrok uit Scheveningen. We doken in vier beoogde beschermde natuurgebieden. Via het Friese Front en de Centrale Oestergrond gingen we naar de Doggersbank. Daarna via de Klaverbank weer terug naar land.

De duikers van Stichting Duik de Noordzee schoon doken hier op nieuwe wrakken en andere biologische en cultuurhistorische hot spots in belangrijke gebieden. Het Wereld Natuur Fonds heeft zich ook bij de expeditie aangesloten om beoogde beschermde gebieden beter in kaart te brengen, onder de aandacht te brengen bij het Nederlandse publiek, beschermingsmaatregelen te treffen voor het gebied en proefprojecten te starten voor herstel van schelpenbanken en wrakken met een relatief hoge ecologische waarde te beschermen. Ook van andere organisaties stapten er deelnemers op, biologen van Bureau Waardenburg, NIOZ, Stichting ANEMOON, Gimaris en IMARES gingen onderzoek doen op de wrakken.

In samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed brachten vrijwilligers van Stichting Duik de Noordzee Schoon de cultuurhistorische waarde van de wrakken in kaart. De resultaten van de expeditie zullen worden gepubliceerd in wetenschappelijke artikelen, via (social) media en met prachtige foto’s en filmbeelden.

Deze expeditie werd mede mogelijk gemaakt door bijdragen van onze vrijwilligers, deelnemende wetenschappelijke organisaties, het WNF en de Adessium foundation.