Deelnemers Expeditie Noordzee 20142014-05-27T17:48:18+00:00

Een grote groep vrijwilligers stapte aan boord tijdens de Expeditie Noordzee 2014. De deelnemers hebben verschillende achtergronden, o.a. in de fotografie, biologie, archeologie, filmproductie, et cetera. Allemaal droegen ze hun steentje bij aan een mooie expeditie. Hieronder stellen we enkele deelnemers voor:

Ben Stiefelhagen

Ben Stiefelhagen is de initiatiefnemer en expeditieleider. Hij heeft 23 jaar ervaring met het organiseren van wrakduikexcursies in de Nederlandse Noordzee en tal van duikreizen. Hij heeft meer dan 5000 duiken gemaakt en is tevens beroepsduiker. Ben is in 2009 gestart met het project Duik de Noordzee schoon. Hij is 61 jaar, duikt sinds 1971 en is Instructeur trainer. Hij vind het geweldig als je van je hobby je beroep kan maken en daarbij iets goeds kan doen voor de natuur. Zijn motto: De Noordzee beter achterlaten dan ik deze heb aangetroffen.

Ben Stiefelhagen

Klaudie Bartelink

Klaudie Bartelink is afgestudeerd onderwijskundige en onderwaterfilmer. Sinds 2004 filmt ze in binnen‐ en buitenland waarvan zes seizoenen op de Noordzee. Producties waar Klaudie prijzen mee heeft gewonnen, zijn: ‘De Galapagoseilanden, een verloren paradijs?’, ‘Noordzeewrakken, oases onder druk’ en ‘Expeditie Doggersbank 2011, ontdekking van een nieuwe wildernis’. Ze produceert videoclips en geeft lezingen om de Noordzee aan een breed publiek zichtbaar te maken. Haar partners zijn SEA LIFE Scheveningen, Diergaarde Blijdorp, Greenpeace, Stichting De Noordzee, Vereniging Kust & Zee, commerciële en publieke omroep en Stichting Natuurbeelden.

Klaudie Bartelink

Cor Kuyvenhoven

Cor Kuyvenhoven is onderwaterfotograaf en vooral bekend van zijn foto’s van scheepswrakken op de bodem van de Noordzee. Door het gebruik van groothoek en fish eye benaderen zijn foto’s de beelden die de wrakduiker tijdens zijn duik zelf voor ogen heeft.
Cor duikt op de Noordzee omdat het duiken avontuurlijk is. Alle kennis die geleerd is kun je gebruiken op de Noordzee. Diepduiken, stroming, slecht zicht, het kan allemaal tegelijk voorkomen. Cor is van mening dat je als fotograaf een doel moet hebben, en om alle problemen en activiteiten vast te leggen is een belangrijke taak omdat de resultaten direct zichtbaar zijn. 1 goede foto zegt meer dan 1000 mooie woorden 🙂

Cor Kuyvenhoven

Robertino Mulder

Robertino Mulder is NOB duikinstructeur en een van de vaste teamleden van Duik De Noordzee Schoon. Hij duikt sinds 1995, heeft 2500+ duiken gemaakt waarvan 510 op de Noordzee. Met deze ervaring als Noordzeeduiker is hij een waardevolle toevoeging aan het team en zal hij zijn kennis inzetten waar nodig tijdens deze expeditie. Tevens is hij geïnteresseerd geraakt in de flora en fauna die er op en rond de wrakken leeft. Als instructeur van Get Wet Maritiem helpt hij ook bij het gericht opleiden van vrijwilligers.

Robertino Mulder

Wouter Lengkeek

Wouter Lengkeek is marien bioloog en werkzaam bij Bureau Waardenburg. Hij is beroepsduiker en gespecialiseerd in de ecologie van hard substraat levensgemeenschappen. Als wetenschappelijk duiker bestudeert Wouter inmiddels ruim 10 jaar het leven op harde substraten in verschillende zeeën.

Wouter_Lengkeek_01

Wouter Lengkeek

Harold BatteramHarold was 17 toen hij besmet raakte met het duikvirus, dat was in 1975. Sindsdien is duiken de rode draad in zijn leven geweest. Wrakduiken op de Noordzee heeft op Harold een speciale aantrekkingskracht. Het kan uitdagend pittig zijn door stroming en weersomstandigheden, maar vooral ook heel mooi. De wrakken hebben allemaal hun eigen verhaal. Ze hebben hun geheimen en verassingen. Geen duik op de Noordzee is hetzelfde. Als oud zeezeiler heeft hij veel aan navigatie en tochtplanning gedaan en deze kennis komt goed van pas bij de Duik de Noordzee schoon activiteiten.

Harold Batteram

Arjan Gittenberger

Arjan Gittenberger is marien bioloog, ervaren Noordzee-expeditieduiker, eigenaar van onderzoeksbureau GiMaRIS en mede initiatiefnemer van het MOO project van Stichting Anemoon. Hij heeft tal van publicaties en lezingen op zijn naam staan met betrekking tot het onderwaterleven in diverse werelddelen.

Arjan Gittenberger

Derko Mulder

Derko is 50 jaar, duikt sinds 2003 en vanaf 2005 op de Noordzee. Hij is NOB instructeur met diverse specialisaties en IANTD normoxic diver. Hij duikt op de Noordzee vanwege de onvoorspelbare en de sterk wisselende omstandigheden waaronder gedoken wordt. Via Duik de Noordzee schoon wil hij een kleine bijdrage leveren aan de bewustwording dat buiten de kustzones grote natuurgebieden liggen. Op deze gebieden moeten we zuinig zijn om het onderwaterleven in stand te houden. Daarnaast wil hij graag duiken op plaatsen waar je normaal gesproken niet komt.

Derko Mulder

Erik Bronsveld

Erik is in het dagelijks leven installatie monteur in Zaanstad. Hij duikt sinds 1998 en had al heel snel door dat je op de Noordzee moet zijn. Hij is lid van duikteam Murene en heeft inmiddels zo’n 300 Noordzeeduiken gemaakt. Een van zijn hobby’s is het bestuderen en onderzoeken van zeekaarten. Met name het verwerken van gegevens in de digitale zeekaarten.
Erik is nu twee jaar bij Duik de Noordzee schoon betrokken en vind het een goede zaak dat vrijwilligers zo veel tijd steken in het monitoren van wrakken, schoonmaken, onderzoeken, vastleggen, en milieu aspecten onder de aandacht te brengen naar mensen die er in geïnteresseerd zijn.

Erik Bronsveld

Fred Groen

Fred Groen duikt sinds 1970, is zowel CMAS 2**- IADS – PADI als IDD instructeur. In 1988 was hij de medeoprichter van de eerste duikschool in Zeeland en sinds 2002 oprichter en secretaris van Wrak Duik Stichting “de Roompot”. Hij is o.a. opgeleid als Full Trimix duiker en is al vele jaren op de Noordzee te vinden om te wrakduiken. Fred is full time werkzaam bij XL Systems Europe B.V. waar hij verantwoordelijk is voor Arbo, Veiligheid en Milieu. Tevens heeft hij meer dan 25 jaar ervaring op het gebied van hulpverlening, brandbestrijding en EHBO. Aan boord en onderwater zal hij zich inzetten als support en wrakduiker en amateur archeoloog.

Fred Groen

Udo van Dongen

Udo van Dongen is onderwaterfotograaf en schrijver van duikreisreportages waarvoor hij de hele wereld afreisde. Sinds 2006 verschijnen zijn artikelen in vele duikbladen en ook andere media. Het fotograferen in koud water is een van zijn grootste passies en sinds de eerste Doggersbankexpeditie in 2011 is daar een nieuwe passie bijgekomen: Noordzeewrakduiken. Een nieuwe wereld ging voor hem open en sindsdien is hij met alle opvolgende expedities meegegaan. Zijn werk onderscheidt zich door kleurrijke groothoek- en macrofotografie met een goed gevoel voor compositie ondanks moeilijke condities.

Udo van Dongen

Joop Coolen

Joop Coolen is mariene bioloog, beroepsduiker, wetenschappelijk duiker en duikinstructeur. Zijn passie is het onderzoeken en in kaart brengen van de fauna op (kunst)riffen in de Noordzee. Daarom werkt hij voor IMARES Wageningen UR als onderzoeker naar de ecologie van wrakken, platforms, windmolen en natuurlijke riffen in de Noordzee. Hij is sinds 2010 bij Duik de Noordzee schoon betrokken en is secretaris van het bestuur van de stichting. Zijn hoofdtaak is uitvoeren en stimuleren van onderzoek op de wrakken die we bezoeken.

Joop Coolen

Hans van der Plas

Hans van der Plas is 46 jaar, duikt sinds 1996, B-SAC 2 ster gebrevetteerd aangevuld met Enriched Air Diver 40%, Rescue Diver/ Oxygen Provider, DAN Basic Life Support. De Noordzee is voor Hans de mooiste plaats in Nederland om te duiken, veel variatie aan onderwaterleven, wrakken en het is steeds weer anders met name het duiken in de verschillende omstandigheden. Na vele jaren met een eigen vereniging met schip te hebben gedoken op wrakken waarbij ook materialen werden omhooggehaald is dit beëindigd en sloot Hans zich aan bij Duik de Noordzee schoon. Het is een heel goed initiatief waarbij netten, vislijnen, vislood van wrakken worden verwijdert zodat het onderwaterleven en wij als duikers nog vele jaren kunnen genieten van de Noordzee.

Hans van der Plas

Peter van Spronssen

Peter van Spronssen is NOB instructeur trainer, duikt sinds 1985. Sinds de oprichting van Get Wet maritiem daar actief als instructeur. Heeft al jarenlange duikervaring op de Noordzee. Toen DDNZS in het leven geroepen werd was dat de ultieme gelegenheid om een steentje bij te dragen. Om de Noordzee die extra aandacht te geven die het nodig heeft

Peter van Spronssen

Gareth Lewis

Gareth Lewis is a qualified marine biologist, underwater technologist, commercial diver and yachtmaster with 25 years of experience of marine developments and science. Currently, heading Forewind’s Offshore Development team, responsible for consenting Dogger Bank offshore wind farms in the UK sector. He has presided over some of the most comprehensive surveys and studies on Dogger Bank, ranging from benthic, geophysical, archaeological, fisheries, bird and marine mammal surveys. He has a passion for understanding everything about Dogger Bank’s conservation and history.

Gareth Lewis

Rob Verboom

Rob Verboom is een fanatiek Noordzee duiker die in de zomer ieder weekend op de Noordzee te vinden is om de schatten op de bodem te onderzoeken.
Het redden van krabben is zijn primaire motivatie geweest om te starten met Duik de Noordzee schoon. Als een krab na lange tijd zijn scharen weer kan strekken om je vinger van je hand te knijpen is een prachtig gezicht! Daarnaast houd Rob zich als amateur archeoloog bezig met onderzoek naar de staat van scheepswrakken.

Rob Verboom

Karst Braaksma

Karst Braaksma heeft een eigen bedrijf in de jachttechniek, Karyvo en is technisch duiker. Hij heeft rond de driehonderd duiken gemaakt waarvan ca. 80 wrakduiken. Hij doet mee met duik de Noordzee Schoon omdat een krab of bruinvis bijvoorbeeld niet gekozen heeft om in een net te belanden wat onbedoeld is achtergelaten op een wrak. Hiervoor zijn wij als mensen verantwoordelijk. Op deze manier draagt hij zijn steentje aan een betere leefomgeving van al het leven in onze Noordzee.

Karst Braaksma

Lodewijk van Walraven

Lodewijk van Walraven is marien bioloog bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, die een promotieonderzoek doet naar kwalachtigen de Nederlandse kustwateren. Hij kijkt onder andere naar wat ze eten, welke soorten er voorkomen en of in de toekomst meer kwallenbloeien kunnen verwachten. Wat veel mensen niet weten is dat kwallen het grootste deel van hun leven doorbrengen als onopvallend poliepje op de zeebodem. Van veel soorten is niet bekend waar deze poliepen leven. Vorig jaar werden er tijdens de expeditie al kwalpoliepen gevonden op een aantal wrakken, en Lodewijk hoopt er dit jaar nog meer te vinden.

Lodewijk van Walraven

Niels Schrieken

Niels Schrieken is marien bioloog, ervaren Noordzee-expeditieduiker, eigenaar van adviesbureau BiOrganized en mede initiatiefnemer van het MOO project van Stichting Anemoon. Hij is zeer bekend met het monitoren van soorten in de Zeeuwse wateren en op de Noordzee. Hij heeft een aantal nieuwe soorten voor Nederland en een aantal publicaties over het Nederlandse onderwaterleven op zijn naam staan. Hij heeft menig Nederlandse duiker opgeleid in het monitoren van het Nederlandse onderwaterleven.

Niels Schrieken

Oscar Bos

Oscar Bos is marien ecoloog en werkt bij IMARES Wageningen UR aan vraagstukken over beschermde gebieden op zee en biodiversiteit. Ook coördineert hij onderzoek dat wordt gedaan in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Dat onderzoek gaat bijvoorbeeld over effecten van visserij op het bodemleven, de populatiegrootte van de bruinvis in de Noordzee, het leefgebied van grijze zeehonden, effecten van windmolens, en nog veel meer. Hij duikt mee om met eigen ogen te zien hoe de zeenatuur erbij staat en om nieuwe kennis en ideeën op te doen.

Oscar Bos

Peter van Rodijnen

Peter van Rodijnen is als liefhebber van natuur en avontuur sinds jaar en dag op, aan en onder water te vinden. Al snel wilde hij niets liever dan al dat moois vastleggen en delen met iedereen die er tot dan toe geen enkele weet van had. Dat was het moment waarop hij zijn eerste (kleine) videocamera ter hand heeft genomen. Nu, ruim tien jaar later en een aantal camera’s verder is hij full time (onderwater) cameraman en gezegend met nationale omroeporganisaties als opdrachtgever. Juist dat is de reden waarom hij op de Noordzee duikt. Het is iedere keer weer een fantastische ervaring om mee te mogen op de voortreffelijk georganiseerde expedities van DDNZS. Om te genieten van alle oogstrelende schoonheid die onze eigen Noordzee te bieden heeft, verbluffend mooi in beeld te brengen en te tonen aan het grote publiek.

Peter van Rodijnen

Willem Heijdeman

Willem Heijdeman is een fervent duiker, instructeur en onderwaterfotograaf. Hij geniet elke duik van de rust en schoonheid onder water, zowel in Nederland als in de tropen. Met de Noordzee hebben we een prachtig en uniek natuurgebied in onze voortuin, iets dat nog te weinig mensen zich realiseren. Zijn deelname aan de activiteiten van Duik de Noordzee Schoon komt, naast zijn liefde voor wrakduiken, voort uit de behoefte om een bijdrage te leveren aan een bredere bewustwording en verantwoordelijkheidsgevoel ten opzichte van de Noordzee.

Willem Heijdeman

Wouter Mennen

Wouter Mennen is begonnen met duiken in het jaar 2000 en sindsdien heeft hij zich met veel enthousiasme ontwikkeld in het sportduiken, wrakduiken, technisch duiken en grotduiken. Ook is hij actief brandweerman enbrandweerduiker. Hij heeft in 2013 voor DDNZS deelgenomen aan de expeditie Noordzee kustzone en gaat ook de komende expeditie(s) graag weer mee. Hij hoopt zich opnieuw nuttig te gaan maken bij allerlei werkzaamheden als vullen, filmen, wrakonderzoek en documentatie en natuurlijk het verwijderen/bergen van netten en vistuig. Deze expedities geven hem de kans om het avontuurlijke van het wrakduiken te combineren metinzet voor het goede doel. Hij hoopt mensen bewust te maken van zowel de schoonheid als de kwetsbaarheid van de Noordzee onder de waterspiegel.

Wouter Mennen

Cyriel de Grijs

Cyriel is een fanatiek duiker in zowel tropische als Nederlandse wateren. Hij vermaakt zich niet alleen met het observeren van onderwaterleven, maar is ook actief als instructeur. Als er geen cursisten meezijn (of er hoeven geen netten geborgen te worden) neemt hij graag zijn camera mee. Waar de meeste mensen duiken associëren met tropisch water heeft Cyriel een kick voor kouder water en daarmee hoort wrakduiken op de Noordzee tot één van zijn voorliefdes. Hij neemt deel aan Duik de Noordzee Schoon om mensen bewust te maken van het belang van natuurbehoud in de Noordzee en het cultureel en historisch erfgoed dat de wrakken vormen.

Cyriel_de_Grijs.jpg

Peter van Ling

Duikt sinds 1995 en maakte zijn eerste Noordzeeduik in 1997 en vanaf dat moment bijna wekelijks te vinden in de Noordzee. De diversiteit aan wrakken, het zicht, de verschillende omstandigheden, het leven op de wrakken en de geschiedenis van de wrakken maakt het voor mij bijzonder. Elk voorjaar kijk ik weer uit wanneer de omstandigheden het toelaten om te gaan duiken. Voor mij is de Noordzee een plek waar ik mijn hobby graag uitoefen. Jaarlijks maak ik daar ruim 20 duiken. Daarnaast ben ik IANTD en PADI instructeur.

Peter van Ling