Expeditie Noordzeekustzone 20132013-10-24T18:52:30+00:00

Wetenschappelijk duikers van IMARES en Bureau Waarenburg namen monsters van de Borkumse Stenen

Expeditie Noordzeekustzone vond plaats van 7 tot en met 21 augustus 2013 met als doel wrakken schoon te maken en in samenwerking met IMARES Wageningen UR de Borkumse Stenen te onderzoeken.
Tijdens deze expeditie bereikte Stichting Duik de Noordzee schoon een belangrijke mijlpaal: Wij maakten het 100ste wrak schoon in het kader van het samenwerkingsproject Bescherm een wrak.
De expeditie bestond uit 3 delen. Het eerste deel voer van Scheveningen in vijf dagen naar Texel. Daar stapte een groep onderzoekers van IMARES aan boord. Deze onderzoekers gingen met bodemhappers, stereocamera’s en beroepsduikers bekijken of er in het gebied boven Schiermonnikoog steenriffen aanwezig waren. Onze vrijwilligers gingen mee om het gebied ook te bezoeken en het onderzoek in beeld te brengen.
De riffen bleken er te liggen, maar er waren er wel veel minder dan verwacht. Op de laatste dag maakten we een duik op een prachtig rif dat ons deed denken aan de Klaverbank.
Na 5 dagen kwamen we opnieuw terug op Texel en wisselden de onderzoekers van plaats met onze vrijwilligers. Met deze groep voeren we in 5 dagen terug naar Scheveningen met het fantastische resultaat: 100 wrakken schoon in 3 jaar!