Operatie Zuid 20122013-10-24T18:50:40+00:00

Het expeditieschip Cdt. Fourcault

In september 2012 ging Duik de Noordzee Schoon met een grote groep vrijwilligers een week lang duiken op wrakken in de zuidelijke Noordzee. Ze doken op wrakken in Nederlandse en Belgische wateren.
De deelnemende duikers maakten de wrakken schoon, zochten naar interessante diersoorten en maakten mooie foto’s en video’s. Er werd onder andere een nieuwe diersoort voor Nederland ontdekt: een sierlijke waaierkokerworm met de naam Bispira volutacornis. Deze soort was tot nu toe bekend van de Franse kust, de zuidwestkust van Engeland en verspreid langs de kust van Ierland en West-Schotland. In de Noordzee is een enkele waarneming aan de oostkust van Engeland gedaan, verder was de soort in de Noordzee nog niet gevonden.
Ook kwamen vertegenwoordigers van Rijkswaterstaat en beroepsmatige hengelvissers een dagje kijken aan boord om met eigen ogen te zien wat er gebeurt op zo’n expeditie.
De resultaten van deze expeditie: 500 kg netten en lijnen geborgen en 3 grote bakken lood. Er werden 12 duiken gemaakt op 7 verschillende wrakken waarvan er 6 nieuw waren voor de lijst van 100 wrakken schoon.