Stop de sloop!

Al jaren proberen duikers, sportvissers en andere belanghebbenden het slopen van wrakken te stoppen zonder resultaat. Diverse bergers slopen met grote schepen, grijpers en kranen grote delen van wrakken om dit vanuit winstoogmerk naar de ijzerboer te brengen. Of ze bergen gewoon voor het plezier. Ook sommige wrakduikers proberen wrakdelen, schroeven en condensors te ontmantelen met bijvoorbeeld thermische lansen. Zij hechten niet of nauwelijks belang aan de archeologische, biologische en emotionele waarde van onze favoriete duikobjecten vlak voor de kust. Vorige week werd een eikenhouten balk van het VOC schip de Delft achteloos gelicht en zondag jl. konden we niet duiken op het oorlogsschip en zeemansgraf de Scott omdat er geborgen werd. Zie foto’s hieronder.

Wij hebben er genoeg van. De weg via de archeologische wetgeving schijnt dood te lopen. Vandaar dat we ons nu proberen te beroepen op de flora en faunawet. Verschillende lipvissen, het botervisje, dwergbolken, slijmvissen, groene zeedonderpad, slakdolf en vorskwab zijn vissoorten die beschermd zijn door de Flora en Fauna-wet binnen de 12 mijls zone. Van deze soorten mag je niet de vaste rust- en verblijfplaats verstoren zonder daarvoor ontheffing aan te vragen. Omdat deze soorten jaarrond leven op hard substraat, en op de Noordzee dus gebonden zijn aan het wrak waar ze op leven, vormt het wrak de vaste rust- en verblijfplaats van deze dieren.

In Nederland is het heel normaal dat bij demping van een sloot eerst alle beschermde dieren gevangen en verplaatst worden door een onafhankelijk bureau. Wij willen graag dat deze manier van de regels naleven ook naar zee wordt doorgetrokken. Welke jurist kan ons hierbij verder helpen?

Link:

Sportvisserij Nederland: Stop de sloop van wrakken!

2010-07-06T10:22:45+00:00juli 6th, 2010|