Vroege Vogels Radio en TV zendt de actie uit

Donderdag 29 oktober is een team van zes ervaren Noordzeeduikers, een aantal mensen van Vroege Vogels TV en Radio en een delegatie van de Vereniging Kust & Zee (de sponsor van deze dag) uitgevaren vanuit Maassluis voor een schoonmaakactie. Zondag 15 november is een radio-uitzending van deze dag te beluisteren bij Vroege vogels en 17 november verschijnt er een editie op tv; 19:25 op Nederland 2. De dag is behalve aan Radio en TV ook goed besteed aan kennismaking met elkaar en het bergen van drie grote zaken netten en lijnen. Op deze dag is de samenwerking tussen Get Wet Maritiem en Vereniging Kust & Zee gevierd.

Jaap de Bruin, de eigenaar van duikcharter de Blue Whale belt woensdagavond. “Ben, er is dichte mist aangekondigd en we worden ernstig gewaarschuwd niet de zee op te gaan”. Snel wordt besloten toch te verzamelen in Maassluis en daar de situatie in te schatten. Al vroeg in de ochtend staan we klaar. Geen mist te zien. Optimistisch brengen we de spullen aan boord waar we alles goed vastzetten. Gevoelige apparatuur verdwijnt naar binnen en de duikspullen worden aangesloten. Het een en ander wordt al direct op de film vastgelegd terwijl Ben uitlegt wat het plan is van vandaag. We gaan een groot stuk van een staand wand dat op 1 van de 3 kruisers, de Aboukir, verstrikt zit, verwijderen. Ben heeft zakken, hefballons, snij- en knipgereedschap meegenomen om alles boven te krijgen.

Jaap en Ruud van de Blue Whale leggen het schip vakkundig aan het wrak vast. Wat direct opvalt is wit schuim en een lijn die loodrecht naar beneden gaat. We kunnen de lijn onder het wateroppervlak nog een paar meter goed zien. De duikers worden opgewonden. Dit betekent weinig stroming en goed zicht. Amper een golfje te zien. Kortom, een ideale duikdag op de Noordzee. Ben Stiefelhagen en Klaudie Bartelink gaan als eerste te water om het anker goed vast te zetten en de reel uit te zwemmen. Floris van Enter en Joop Stalenburg volgen en Cor Kuyvenhoven en Pascal van Erp sluiten de rij.

Onder het wateroppervlakte worden we afgesloten van geluid en kunnen we enkel nog met gebaren met elkaar communiceren. Toch lukt het goed om als team aan de slag te gaan. Krabben zijn verstrikt in de kluwen netten. We proberen zo goed als het kan ze los te snijden. Sommige krabben zitten zo vast dat we ze voorzichtig met het net in een zak stoppen. Krabben blijven boven water nog geruime tijd leven, dus kunnen we aan de oppervlakte de tijd nemen om de krabben te bevrijden van hun gevangenis van lijnen waar ze inmiddels al een paar maanden in vastzitten. Het valt onderwater niet mee om de netten weg te halen. Stroming en tijd hebben er voor gezorgd dat de netten haast onlosmakelijk aan het wrak vast zitten. Met zaagjes, lijnensnijder en kniptangen doen we ons uiterste best om dikke touwen waar soms een staaldraadje in zit door te snijden. Het blijft een lastige klus, ook voor ervaren duikers, om je goed schrap te zetten om spanning te krijgen op het vistuig. Ook moet je goed kijken je de kluwe het makkelijkste loskrijgt. Het is continu afwegen waaraan hoe je je energie besteed binnen de kostbare minuten die je onder water hebt. Een foute keuze betekent direct tijdverlies. Hier en daar zit een net te diep in het zand en kan je enkel het net doormidden snijden zodat er in ieder geval geen vis meer in kan zwemmen en zo in de val te raken.

Na veertig minuten bodemtijd wordt het de hoogste tijd om aan de opstijging te beginnen. De reels worden weer opgeruimd, de volle zakken met hefballons aan de lijn vastgemaakt, het anker losgemaakt. We beginnen aan de langzame opstijging naar de oppervlakte. Resultaat: 3 grote volle zakken in 1 duik. Niet slecht met z’n zessen! Doordat we er na tien schoonmaakdagen steeds beter in worden, voelt het al lang niet meer als een druppel op de gloeiende plaat. Het is realistisch te bedenken dat we met steun van sponsors en enthousiaste ervaren duikers in het nieuwe seizoen van 2010 veel wrakken kunnen schoonmaken. Wij willen ons als duikers er zeker voor blijven inzetten. Met elk stukje net dat een duiker verwijdert wordt het leven van misschien wel tientallen krabben en vissen zoals kabeljauw gered.

We zijn weer productief geweest in het maken van foto’s en video’s om mensen bewust te maken van de problemen die de netten veroorzaken op de bodem van de zee. Duikers en duikcharters: zet je in voor schone wrakken!

2018-08-08T11:48:24+00:00november 3rd, 2009|