Al in de jaren negentig stelde Ben Stiefelhagen – een van de initiatiefnemers van Stichting Duik de Noordzee schoon – vast dat steeds meer wrakken omgeven zijn met (resten van) visnetten, waarin allerlei zeedieren vast komen te zitten en overlijden. Met enkele ervaren duikvrienden begon hij deze netten te verwijderen. Hij vroeg tegelijkertijd aandacht van pers en politiek voor dit probleem. De eerste publicaties over de schoonmaakduiken dateren van 1999.

In de loop der jaren is het animo voor de schoonmaakduiken flink gegroeid. De ontwikkelingen leidden er toe dat in 2009 de vereniging Kust & Zee en Get Wet Maritiem samenwerking zochten in de strijd tegen het “spookvissen” door achtergebleven netten in de Noordzee. Het project DDNZS was geboren.
Het project DDNZS is door Ben Stiefelhagen en zijn partner Klaudie Bartelink ingediend bij de jury van de Paul van Fentener van Vlissingen AD Natuurprijs 2010. Het werd niet alleen gesteund door vereniging Kust & Zee, maar ook door GreenpeaceStichting VissenbeschermingUniversiteit WageningenSportvisserij Nederland en meerdere andere organisaties. DDNZS kwam als winnaar uit de bus. Met het prijzengeld – 25.000 euro – kon het boek “Wrakken, schatkamers van de Noordzee” worden gemaakt, bestemd voor een breed publiek en de politiek.
In februari 2011 besloot de Nationale Postcodeloterij het project DDNZS als één van de door hen uitgekozen “goede doelen” een subsidie te verlenen van € 400.000,-  als onderdeel van een programma ‘Gezonde Zee’ dat door de E.U.C.C. is ingediend.
Met dit geld is 3 jaar lang het project ‘Bescherm een Wrak’ uitgevoerd waarbinnen Duik de Noordzee schoon 100 wrakken heeft schoongemaakt.

Vanaf 2012 is Duik de Noordzee Schoon met de Cdt. Fourcault jaarlijks 1 of 2 keer voor een expeditie op pad geweest. De expedities leveren naast enorme hoeveelheden verwijderde spooknetten en vislijnen een schat aan informatie over soorten, waarbij vrijwel elke expeditie nieuwe soorten voor Nederland oplevert. Fotografen, filmers, (amateur) archeologen, wetenschappers, beleidsmakers zijn de afgelopen jaren samen gesmeed tot een geoliede machine die onderzoek doet naar ons grootste en meest unieke natuurgebied, op een manier die door geen enkele andere organisatie wordt geëvenaard!