Lauwersoog, 11 september 2019 – Ruim acht maanden na het overboord slaan van 342 zeecontainers van containerschip MSC Zoe, ligt er nog steeds zo’n 800.000 kg afval in de zee boven de Waddeneilanden. Een negendaagse duikexpeditie van ervaren vrijwilligers van Stichting Duik de Noordzee Schoon bracht ook vandaag weer afval van het schip naar boven. Samen met Stichting De Noordzee en het Wereld Natuur Fonds roept zij rederij MSC dan ook op om haar volledige verantwoordelijkheid te nemen bij het opruimen van veel meer afval. Tot op heden is namelijk slechts een fractie van de beloftes nagekomen.
Van auto‐onderdelen tot speelgoed, en van peroxide tot batterijen: allerlei overboord geslagen producten worden nog volop aangetroffen op stranden en in visnetten. “Het kan niet de bedoeling zijn dat natuur en burgers de prijs betalen, omdat bedrijven hun verantwoordelijkheid niet nemen” aldus Floris van Hest, directeur van Stichting De Noordzee. Tijdens de expeditie werd de afgelopen dagen op verschillende locaties een big bag vol aan afgevallen lading geborgen, zoals pannen, reiskoffers, kinderdonsjacken en automateriaal. Het toont wederom de urgentie om werk te blijven maken van het goed opruimen van dit afval. Daarnaast pleiten de initiatiefnemers van deze expeditie voor professioneel onderzoek naar de ecologische impact van een dergelijk voorval, en structurele beleidsaanpassingen om soortgelijke rampen in de toekomst te voorkomen.
Langdurige schade
Afgelopen maanden hebben professionele bergingsschepen, vissers en duizenden vrijwilligers zich ingespannen om zee en strand vrij te maken van het afval van MSC Zoe. Afgelopen zomer werd nog ruim 5.000kg klein bodemafval weggevist tijdens een proef, onder leiding van Rijkswaterstaat, met netten vanaf een vissersschip. Er is echter veel afval dat vrijwel niet op te ruimen valt, zoals kleine plastic korrels en piepschuim. Daarnaast zijn veel spullen door de sterke stromingen ook weggedreven of onder het zand verdwenen. De vondst van de 250 kg toont eens te meer aan dat opruimen bij obstakels zoals wrakken op korte termijn nog steeds mogelijk is. Als dat niet snel gebeurt, wordt berging vrijwel onmogelijk wordt.
Duikexpeditie
“Ons doel is een schone en gezonde Noordzee. In de voorgaande 13 expedities hebben wij 60.000 kg aan afval uit de Noordzee opgeruimd. Tijdens de ramp met de MSC Zoe is in één keer 53 maal deze hoeveelheid overboord geslagen” aldus expeditieleider Ben Stiefelhagen. Tijdens de meerdaagse duikexpeditie zijn locaties bezocht die alleen door duikers opgeschoond kunnen worden. Naast het opruimen van afval worden ook oesterbanken geïnspecteerd, verspeeld vistuig geborgen, en is archeologisch onderzoek gedaan naar scheepswrakken.