De Noordzee heeft opnieuw haar geheimen prijsgegeven. Van 14 tot 18 juli trok een enthousiaste crew eropuit voor Expeditie 27: een succesvolle week vol avontuur, natuur, afval én media-aandacht. Richting de wrakken boven de Waddeneilanden gingen we op zoek naar verloren visserijmateriaal en restanten van de MSC ZOË-ramp. Expeditie 27 is onderdeel van Clean Up XL, een samenwerking van de Waddenvereniging, Stichting De Noordzee, de Natuur- en Milieufederaties, BDS Harlingen, Friendship Offshore en onze stichting, met steun van de Nationale Postcode Loterij.

Maandag: Vroeg uit de veren, duiken in een natuurpark

We trapten maandagochtend om 06.00 uur af. Na een stevige tocht van zes uur lagen we boven wrak NL627, een groot wrak met twee forse stoomketels en een paar verloren kreeftenkooien. Het zicht was matig.

Duik 2 vond plaats op NL1101, waar het zicht aanzienlijk beter was. Hier konden we de vele kreeften goed observeren.

Duik 3 was op NL1074, gelegen in een beschermd natuurgebied waar normaal gesproken niet wordt gedoken of gevist. Dit indrukwekkende wrak was volledig overgroeid met mosselen en anemonen, omringd door scholen vissen en een overvloed aan blauwe kreeften. Een droomstart! We vonden en borgen oude netten en sportvismateriaal.

Dinsdag: IJzer, alg en MSC ZOË-afval

Dinsdagochtend doken we op de Volrath Tamm (NL423), een imposant ijzerertswrak uit 1943, en daarna op de Ara (NL113). Die laatste bleek helaas een tegenvaller: weinig zichtbaar afval en nauwelijks aanwijzingen dat hier MSC ZOË-afval ligt. Wel vonden we een deken diep in het zand – te vast om volledig los te krijgen.

Door de algengroei op de wrakken besloten we verder uit de kust te gaan. Een goede beslissing, want we werden beloond met beter zicht, indrukwekkende wrakken.

Woensdag: Donsjas, badjas en andere prullaria

We keerden terug richting de Waddeneilanden, op zoek naar meer restanten van de MSC ZOË. En met succes: op de Pampas (NL60) vonden we een donsjas, badjas, deken en bedrading van auto’s.

Op NL96 troffen we twee kreeftenkooien en netten aan die we naar boven haalden.

Donderdag: Bezoek van de media

Op donderdag kregen we bijzonder bezoek aan boord: de Waddenvereniging nam twaalf journalisten en mediavertegenwoordigers mee. Moedig, want met golven van 1,20 meter kleurde menigeen wat groener dan gebruikelijk. Het leek alsof we bezoek van Mars kregen.

Toch leverde dit kleurrijke tafereel prachtige reportages en televisie-aandacht op. Onze duikhelden in de schijnwerpers! En minstens zo belangrijk: het was ontzettend goed om op zee ‘in de hitte van de strijd’ zo concreet de betrokkenheid van onze samenwerkingspartners te voelen.

We doken op NL116 en NL75. Vooral dat laatste wrak leverde veel op: tien kreeftenkooien en dikke touwen. We haalden alles naar boven. Tientallen kreeften en krabben kregen hun vrijheid terug, de vissers hun kooien.

Vrijdag: De laatste grote schoonmaak

De slotduiken – NL1040 en de NL897 – vonden plaats in het gebied tussen de vaarroutes, een onderwaterarchief van tientallen jaren visserijafval. Hier haalden we nog eens bijna drie bigbags vol netten naar boven.

De eindbalans

7 bigbags visnetten

12 kreeftenkooien (waarmee we een visser blij konden maken)

0,3 bigbag MSC ZOË-afval

Missie geslaagd.

Bedankt!

Om 19.30 uur meerden we af in Den Oever – moe, maar voldaan. Een groot dankjewel aan alle vrijwilligers en crewleden voor hun geweldige inzet tijdens deze bijzondere week.

En als kers op de taart?
Prachtige foto’s van Joost van Uffelen, volop media-aandacht én weer een stukje schonere zee.

Op naar de volgende expeditie. Wordt vervolgd!

Ben Stiefelhagen, expeditieleider