Duik je niet en wil je toch mee met onze expeditie, dan kan dat als je een meerwaarde hebt voor het project en past binnen de doelstellingen van stichting Duik de Noordzee Schoon. Er kunnen onderzoeken gedaan worden naar bijvoorbeeld zeezoogdieren en/of vogels, inventariseren van (micro)plastic en vervuiling op de Noordzee. Studenten in het kader van hun afstudeerscriptie. Zij kunnen veel werkervaring opdoen bij het ondersteunen van onder andere onze marien biologen, wetenschappers en archeologen. Wel dien je aan een aantal veiligheidseisen te voldoen voordat je mee kan.

De veiligheidseisen

Wij zijn als Noordzee duikers afhankelijk van het schip om te komen op de plek waar wij moeten zijn. Maar, als het mis gaat aan boord, zien wij graag dat iedereen exact weet wat de procedures zijn. En ook wat de noodprocedures zijn als wij van boord moeten gaan indien wij in een echte noodsituatie terecht komen.

Wij eisen van de deelnemers dat ze een goede maritieme training gevolgd hebben waarbij ook kennis is opgedaan van bijvoorbeeld pyrotechnische noodsignalen en alle veiligheidsmiddelen aan boord. Waar dit gedaan wordt, is niet belangrijk maar omdat wij al samenwerken met Get Wet Maritiem is dit voor ons het makkelijkst te controleren. In het geval van een elders gevolgde training vragen wij om een certificaat of bewijs van deelname.

De kosten

  • Maritieme indoor training: € 75,00 (Get Wet Maritiem verzorgt deze training).
  • Maritieme Noordzee training: € 75,00 (Get Wet Maritiem verzorgt deze training).

Je kan jezelf aanmelden via info@getwet.nl

Ervaringen…

Werkbezoeken zijn onmisbaar voor het snappen waar je mee bezig bent, als je met de Noordzee werkt. Voor mensen aan wal zeker. Ik denk dat deze expedities uniek zijn in het kennismaken met je werkterrein, want je maakt op een onvergelijkbare manier kennis met de onderwaterwereld van de Noordzee: je gaat op expeditie, je leeft op zee met gepassioneerde mensen die je meenemen op ontdekkingstocht naar die onbekende onderwaterwereld, en op de mooiste plekken. Natuurgebieden, historische wrakken, en altijd worden nieuwe ontdekkingen gedaan. Want eigenlijk ziet iedereen maar de helft van de zee, ook mensen in de zeevaart, offshore en zelfs vissers. Op deze expedities leer je die andere helft pas echt kennen en waarderen: belangrijke ingrediënten om er rekening mee te houden, misschien kom je terug als een ambassadeur.”

Vincent van der Meij, Senior beleidsmedewerker Natura2000, Ministerie van Economische Zaken

Voor mij zat de verleiding in: zie de zee, beleef de zee. Ons dagelijks werk is een papieren werkelijkheid. Meegaan met de expeditie geeft de kans om van het papier te komen en de zee te zien, te ruilen en te voelen. Daardoor gaat de zee leven. Voeg daarbij de interessante avondprogramma’s waar gelegenheid is om in alle openheid en beslotenheid van de setting met elkaar te spreken en dan is het plaatje compleet. In mijn ervaring vraagt dit wel een open instelling van de ambtenaar, die niet schuwt een kijkje in de keuken van de overheid te geven.

Wim van Urk , Projectmanager Mariene Strategie Noordzee en voorzitter OSPAR ICG-MSFD, Ministerie van Economische Zaken

Meegaan met de expeditie was een onvergetelijke ervaring. Voor mij heeft de zee iets magisch: ’s Ochtends vroeg je ogen opendoen op zee, je warme kleding aantrekken, het dek op en wakker worden met de frisse zeewind in je gezicht, genietend van een prachtige zonsopgang voor jou alleen, al deinend op de golven. Wetende dat zich een prachtige onderwaterwereld bevind onder het golvende oppervlak, is voor mij als student zijnde een belangrijke motivator om in mijn toekomstige werkveld bij te willen dragen aan rijke en gezonde zeeën en oceanen. Maar het gat tussen het zijn van student en aftrappen van je carrière is groot en werkervaring is vaak essentieel. Voor mij was de expeditie daarom op twee gebieden zeer leerzaam. Allereerst was deze 10 daagse ervaring op zee een schat aan kennis en ervaring. De zee meemaken is toch heel anders dan erover te lezen. Er zijn de enthousiaste en gepassioneerde duikers met hun bijzondere verhalen, de marien biologen die je helpen de onderwaterwereld te ontrafelen, de prachtige onderwater foto en videobeelden en de ontspannen, maar informatieve avond lezingen. Inhoudelijk leer je de Noordzee in al haar facetten kennen. Maar je creëert ook snel een band met alle deelnemers aan boord. Daarnaast, “waar een wil is, is een weg”. Als je éénmaal weet wat je ambitie is, ga er dan voor. Een verschil maken voor de maatschappij en het milieu start niet pas in je werkende leven. Juist als studente bood deze expeditie een prachtige ervaring om kennis te maken met en bij te dragen aan een gezonde Noordzee.

Brenda Deden, Studente Universiteit van Wageningen, master Environmental Sciences, major Environmental Policy