Ken de spullen waarmee je duikt

Als Duik de Noordzee schoon zijn we streng als het gaat om veiligheid aan boord en veiligheid tijdens de duik. Wij nemen niet zomaar iedereen mee op onze expedities.

Logisch, want ook wij hebben te maken met de Arbeidsinspectie die scherp op ons let. Wij hebben uitvoerig met de inspecteurs gesproken over waar wij ons aan moeten houden. Je zult in ieder geval begrijpen dat wij ons geen enkel (bijna) ongeluk van welke aard dan ook kunnen permitteren. Ons project zou dan direct ernstige schade oplopen. Hierom zetten wij in op sterke teamspelers en stellen wij de hoogste veiligheidseisen aan de mensen die wij aan boord hebben. Dit geldt voor de vrijwilligers, de samenwerkende partijen en uiteraard de vaste kern teamleden.

Het onder water lossnijden en verwijderen van vistuig is een ideële activiteit, waarbij op geen enkele wijze sprake is van enige gezagsverhouding tussen de organisatoren en de sportduikers. Ter benadrukking van de eigen verantwoordelijkheid moeten duikers aan boord een formulier ondertekenen, waarin zij bevestigen de aanwezige risico’s te onderkennen, te begrijpen, op waarde te schatten en te aanvaarden.

Deelname en ervaring

Veiligheid gaat boven alles

Interesse in deelname aan onze expedities kun je kenbaar maken via ons inschrijfformulier. Hierin worden wat algemene vragen over de duikervaring gesteld. Het aantal duiken van een duiker zegt ons niet zoveel, wij willen graag weten wat voor duiken het precies zijn en vooral in welke omstandigheden deze zijn gemaakt om zo een goede inschatting te kunnen maken van de ervaring. Om ons te kunnen helpen met het lossnijden van vistuig, moeten deelnemers al enige tot ruime Noordzee ervaring hebben. Ons project is absoluut niet de plek om je het Noordzee duiken aan te leren.

Duikers mogen – als zij dat willen – vistuig verwijderen mits zij daarvoor het juiste gereedschap hebben en mits zij kunnen zorgen voor hun eigen veiligheid. Zij doen dit vrijwillig en op eigen risico, iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen veiligheid.

Opleiding & ervaring

Een duik op de Noordzee vraagt behoorlijk wat concentratie, -zeker in het begin- en als je daar nog een missie bij hebt, wordt het alleen maar lastiger.

Netten op een wrak

Bijna iedereen die ons een e-mail stuurt (en dat zijn er inmiddels nogal wat) is volgens eigen zeggen ontzettend ervaren en heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. Wij willen wel, maar kunnen dit niet zomaar aannemen en vragen de vrijwilligers om een dag met ons kennis te maken tijdens onze buitenwater nettentraining in Oostvoorne.

Tijdens deze trainingsdag staat teambuilding voorop en letten onze ervaren vrijwilligers goed op het onderwatergedrag van de deelnemers en hoe ze de oefeningen uitvoeren maar vooral ook hoe mensen als team samenwerken. Om je een idee te geven: veel van onze vrijwilligers zijn actief duikinstructeur bij noemenswaardige organisaties zoals NOBNAUIIANTD en DAN, aangevuld met specialties. Daarnaast is een groot deel ook beroepsduiker en gecertificeerd om werkzaamheden uit te voeren onder water.

Uitrusting

Een Noordzee duik neemt vaak hooguit een uur in beslag. Doordat het bij ons voor kan komen dat er lichte handelingen gedaan worden onder water (=inspanning) zal de beschikbare tijd vaak nog korter zijn en moet er dus beter gelet worden op gasplanning en de configuratie van je duikuitrusting. Daarom stellen wij ook eisen aan de duikuitrusting van de deelnemers aan de schoonmaakduiken: een dubbelset met dubbele automaten en gebruik van een droogpak zijn verplicht. Hier voegen wij nog het gebruik van Nitrox aan toe. Let op dat een juiste opleiding en uitrusting pas wat toevoegt als je er ook ervaring mee hebt en er dus ook regelmatig mee traint. De Noordzee is vooral niet de plek om nieuwe duikspullen uit te proberen.

Veiligheid!

Om toch nog even terug te komen op veiligheid: die is niet alleen tijdens het duiken belangrijk, maar ook voor en na de duik aan boord van het schip. Wij zijn als Noordzeeduikers afhankelijk van het schip om te komen op de plek waar wij moeten zijn. Maar, als het misgaat aan boord, zien wij graag dat iedereen exact weet wat de procedures zijn. En ook wat de procedures zijn als wij van boord moeten gaan als wij in een echte noodsituatie terecht komen.

Wij eisen van de deelnemers dat ze een goede maritieme training gevolgd hebben waarbij ook kennis is opgedaan van bijvoorbeeld pyrotechnische noodsignalen. Waar dit gedaan wordt, is niet belangrijk maar omdat wij al samenwerken met Get Wet Maritiem is dit voor ons het makkelijkst te controleren. In het geval van een elders gevolgde training vragen wij om een certificaat of bewijs van recente deelname van dat trainingscentrum.

Wij geven extra aandacht aan het aspect dat vrijwilligers naast goede Noordzeeduikers ook hele goede teamspelers moeten zijn. Bijvoorbeeld voor en na de duik pro actief handelen aan dek en zich te allen tijde bewust moet zijn van zijn eigen handelen t.o.v. het team.

Kosten

Even kort de kosten op een rijtje:

  • Buitenwater nettentraining Oostvoorne: € 75,-
    Dit is een dag training in Oostvoorne met aanwezigheid van onze bestuursleden en instructeurs, de bijdrage is hier enkel een onkostenvergoeding voor bijvoorbeeld de reiskosten van de instructeurs.
  • Maritieme training vanuit Rotterdam : € 75,- via Get Wet Maritiem
  • Maritieme Noordzee training vanuit Scheveningen € 75,- via Get Wet Maritiem.
  • Noordzee wrakduikspecialty via Get Wet Maritiem met de uitrusting aangepast naar Noordzee standaarden spreken voor zich.