Blog van Ben Stiefelhagen.

De weergoden voorspellen niet veel goeds de komende dagen. Ik mail en bel met het bestuur en Pim de kapitein van ons expeditie schip de Cdt. Fourcault. We moeten nu de beslissing nemen: Varen we vrijdagavond wel of niet uit? Vier meter golfhoogte is niet prettig, je hebt het idee in een rollercoaster op de kermis te zijn beland. Het vertrek wordt uitgesteld naar zaterdag middag. Inmiddels loopt de golfhoogte op naar 5 meter en nogmaals wordt het vertrek uitgesteld. Op zondagmiddag staat er nog steeds een stevige wind en eenmaal vertrokken laat de Noordzee nog even zien wie er de baas is. We varen in noordelijke richting tegen de hoge golven in naar de Doggersbank.

Na 27 uur onafgebroken varen liggen we boven het eerste wrak: De Jeanette Kristina is een oude bekende van ons. We hebben haar inmiddels al drie keer bezocht. Wat we beneden zien valt een beetje tegen. Het kleine wrakje van de Deense vissersboot is door de tand des tijds en de vele stormen nog kleiner geworden. Maar desondanks blijft dit kleine wrakje een hotspot van biodiversiteit. Grote kabeljauw, steenbolken en lengen zwemmen om deze vlucht en paaiplaats. Grote blauwe en rode kreeften komen eens kijken wat die herrie makende bezoekers komen doen. Dodemansduim en anemonen kleden het geheel af. Natuurlijk doen de duikers van ‘stichting Duik de Noordzee Schoon’ hun naam eer aan en spoedig is het wrakje in grote stofwolken gehuld. Met dank aan de PTT voor hun mooie postzakken, gaan deze goed gevuld naar boven.

De eerste twee duikdagen bezoeken wij vier verschillende wrakken. Daarnaast maken wij ook nog een nachtduik. De meest duikers kunnen er geen genoeg van krijgen. We hebben inmiddels weer een aantal bijzondere soorten ontdekt, ruim 900 kilogram netten van de wrakken verwijderd en prachtige foto’s en filmbeelden gemaakt.

Ik ben er iedere keer weer trots op om expeditieleider te mogen zijn van 30 bezielde expeditieleden. Maandag zijn we weer terug in Scheveningen met hele mooie resultaten en de wetenschap dat we iets hebben kunnen bijdragen aan een gezonde Noordzee.