Echt serieus in actie heeft hij nog niet hoeven komen. Maar toch zijn we erg blij met onze duikende scheepsdokter Jasper. Hij kent het klappen van de zweep, heeft vijf jaar lang als arts bij de marine gewerkt. Bij het Duikmedisch Centrum Den Helder zat hij een tijdje, maar ook op de Hrms. Johan de Witt (Noorwegen en Somalië) en – op uitwisseling – aan boord van de Amerikaanse helikopter carrier USS Kearsarge.

Op die schepen ging het net zo als aan boord van de Cdt. Fourcault, zegt Jasper. Paracetamolletjes uitdelen, af en toe een pleister plakken of in een oortje kijken. Hij heeft ook bijzondere tips: een aardappel om je nek hangen tegen zeeziekte bijvoorbeeld. Die aardegeur schijnt te helpen.

Bij die marinegasten werden er verder ook wel eens condooms verstrekt als het schip in een ver oord aan de kade lag. En antibioticakuurtjes uitgeschreven na afloop van het passagieren. Dat van die condooms is tot nu toe aan boord van de Cdt. Fourcault niet aan de hand: we hebben nog geen kade gezien.

Wel een paar keer bloed. Bijvoorbeeld een gescheurde lip na een onzachte botsing (vanwege de golven) met de bodyboard achter de Rib. En, o ja: die stiefelzagen zijn heel gevaarlijk. Vooral boven water. Supportduiker Ivar kan daarover meepraten. Die zat aan dek rustig een paar krabben uit een naar boven gebracht visnet te snijden, toen zijn collega Pascal ineens uitschoot.

Daar zijn mooie foto’s van gemaakt. Een dek dat rood zag van het bloed, een gruwelijk gapende wond in een wijsvinger en Ivar die we (tegen de pijn) op een houtje lieten bijten (dat was een grapje maar het deed het leuk op de plaat). Hij loopt nu rond met een dik ingepakte vinger.

Jasper heeft een prachtige EHBO-rugzak samengesteld. Eentje met middelen die we nog niet in stelling hebben hoeven brengen. Er zit adrenaline in en morfine, infusen: van alles wat je in een normale EHBO-kist niet tegenkomt. Ivar had natuurlijk best wat van die morfine willen testen. Maar Jasper houdt het bij een stukje verband. Geen drugs, we leven hier allemaal heel gezond.

Annet van Aarsen