Stichting Duik de Noordzee Schoon vertrekt volgende week vrijdag voor de 11de duikexpeditie op de Noordzee met het duikschip de Cdt Fourcault. Deze 10-daagse reis staat in het teken van het ontdekken van mariene grensgebieden met andere landen die aan de Noordzee liggen en waar nooit eerder is gedoken. Een ploeg van 30 zeer ervaren sportduikers verzamelen zoveel mogelijk biologische en archeologische gegevens van 20 locaties, verwijderen afval (met name spooknetten, lood, vishaken en kunstaas), fotograferen en filmen.

Het expeditieschip de Cdt. Fourcault vaart eerst naar de Bruine Bank waar een pilot wordt gestart met een fotogrammetrie scan; een methode om een wrak goed in beeld te krijgen. Vanaf daar vaart het team door naar een biologisch interessante grenslocatie met Engeland waar eerder grote hoeveelheden zakpijpen werden waargenomen en een nieuwe soort voor Nederland werd ontdekt. Op de Klaverbank duikt het team op een paar nog onbekende posities. Verder wordt gedoken op twee gezonken productieplatforms.

De volgende bestemming wordt het uiterste noordelijke puntje van (het Nederlandse deel van) de Doggersbank. Hier wordt gedoken op nog niet door duikers in beeld gebrachte locaties. Hier verwachten ze helder water (tot 25 meter) wat ten goede kan komen aan het foto- en filmmateriaal dat eraan kan bijdragen de Noordz

ee in de harten van de mensen te sluiten, een belangrijke doelstelling van de stichting. Ook hoopt het team hier bijzondere of nieuwe dier- en algensoorten van te leggenwaar te nemen. Na de Doggersbank bezoekt de expeditie de Gasfonteinen voor een diepe duik. Een gebied dat niet op de politieke agenda staat en waar nooit eerder is gedoken, maar na bodemonderzoek (vanaf een schip) een interessante biodiversiteit wordt verwacht. Het staat bekend als een lokaal rijker en productiever bodem ecosysteem.

Vervolgens duikt het team op wrakken in het Friese Front en de Centrale Oestergronden. Eerdere duiken wezen uit dat de bodem hier zeer slibachtig kan zijn wat betekent dat het bodemleven hier anders is dan in de andere gebieden.

Het duikteam hoopt met het duiken op onbekende plaatsen hoger in het noorden ook verder te komen met het zoeken naar de vermiste Hr.Ms. O 13, de laatste nog niet teruggevonden Nederlandse onderzeeboot. Sinds juni 1940 ligt het wrak ergens op de bodem van de Noordzee. Wat er precies met de O13 is gebeurd is nog steeds een mysterie.

Volg de website en facebook van Stichting Duik De Noordzee Schoon en Stichting De Noordzee voor meer informatie.