De duikmachine draait warm

Zaterdagavond 6 juli. Het is rustig aan boord. Langzamerhand wennen we aan het zoemende geluid van de motor, de rustige deining en elkaar. De kop is eraf voor Expeditie Doggersbank 2019. Onze 30 deelnemers stapten gisteren een voor een aan boord. Bepakt en bezakt met duikspullen, kleding, camera apparatuur en heel veel reservemateriaal. We voeren met een prachtige ondergaande zon de haven uit. De drone van onze filmploeg vliegt met ons mee de haven uit.

Vanochtend verzamelen we ons na het ontbijt op het dek. Onze handige jongens zijn zoals altijd bezig met het optimaliseren van honderd en een praktische zaken zoals het zeevast zetten van duiksets op de nieuwe banken. Een groepje techneuten sleutelt aan de compressor. Zij zorgen ervoor dat na elke duik de flessen efficiënt en veilig worden gevuld met in totaal 60.000 liter schone met zuurstof verrijkte ademlucht. Onze technische duikploeg heeft zich door de jaren heen tot een steeds hoger niveau ontwikkeld.

Er staat een golfhoogte van anderhalve meter en de zon laat zich af en toe zien. Om 9:15 spring ik het water in. We duiken op de Eben Haezer, een klein vissersschip die rechtop de bodem staat. Het is een mooie duik. We bergen wat vislood en netten. Het zijn de laatste restjes. We hebben dit wrak al vaker een schoonmaakbeurt gegeven. Er zijn opvallend weinig duikers op het wrak. Terug aan boord zie ik meer dan de helft van de duikers met droge haren op het dek staan. Terwijl ik beneden was, zijn de bijboten uitgevallen. Het lukte net om alles op tijd aan de praat te krijgen om de duikers veilig uit het water te krijgen. Een tegenvaller natuurlijk voor deze niet-duikers. De duikmachine hapert nog een beetje.

Na de eerste duik moeten we een flink eind varen. Erik en Pim leiden ons naar twee ‘puntjes’ waar wrakken moeten liggen. Helaas zien we op de sonar kleine objecten. Bij het derde puntje is het bingo. We zien een object van ongeveer 80 meter lang. Het is nu zaak snel het water in te komen, want de kentering is al begonnen en op deze locatie in de Noordzee stroomt het aardig. De duikteams springen in groepen overboord en laten zich naar de boei driften waar de afdaallijn aan vast zit. De duik verloopt vlot en er wordt 70 kg netten geborgen. Boven gekomen zijn er toch nog haperingen met de bijboten. Inventief worden er zwemlijnen gespannen. Dit veroorzaakt wel wat ongemakken. Ook al weten we dat kapitein Pim uitstekend met het schip manoeuvreert, toch is het niet fijn om het harde onderwater geluid van een draaiende motor zo dichtbij te horen. De duikers komen een voor een het water uit. Ik ben opgelucht als de bijboot met bemanning en de duikers om 19:00 veilig aan boord staan en we kunnen gaan genieten van een heerlijk diner.

Kortom, de duikmachine is opgestart en heeft weer veel potentie. Maar, het pruttelt en rammelt nog iets te veel naar mijn zin. Er moet nog wat worden gesleuteld en geolied. Morgen op de Doggersbank draait alles vast als een zonnetje!

Ben Stiefelhagen