Twee duikers glijden door het beeld en verzamelen zwerfafval alsof ze op de parkeerplaats zijn van een fastfood restaurant met een grote M. In plaats van verpakkingen en drinkbekers verzamelen ze fleece dekens, pannen, wasrekken en koplampen.

Op 1 januari 2019 verloor het vrachtschip MSC Zoë ruim 340 containers tijdens een zware storm en werd er (te) dicht bij de kust gevaren. Drie jaar later ligt haar lading er nog voor het grijpen. Logisch natuurlijk, want dit onkruid van onze consumptiemaatschappij wil maar niet vergaan.

Nu, vrijdag 2 september 2022, wordt dit afval rond het wrak van de SS Ara opgeruimd op de zeebodem van de Noordzee. Sjoerd en ik worden in beeld gebracht terwijl we onze aangepaste postzakken vullen te midden van al het moois rond de wrakken. Het zijn deze films die een volgende generatie zoals onze kinderen, moeten aansporen om iets zuiniger met onze natuur om te gaan.

Twee mooie en productieve duiken zorgen uiteindelijk voor een geslaagde dag en het is 20:00 uur geweest wanneer de schipper de ankerketting viert in de luwte van Schiermonnikoog. De telefoon heeft net genoeg bereik en met voldaan gevoel bel ik naar huis: “Quint, van harte gefeliciteerd met je 18e verjaardag. Lees onze verhalen en bekijk onze filmbeelden; want jullie zijn de toekomst waar we het voor doen.”

Sven Middelkoop