Blog van Fred Groen.

16 Juni 2016, deze dag is bijzonder we zitten op zee aan boord van de Cdt. Fourcault met wederom een bont gezelschap van gepassioneerde wrakduikers, biologen en een super bemanning, allen onder de bezielende leiding van onze expeditieleider Ome Ben, overigens niet de oudste aan boord, dus alle reden om mij nog jong te voelen deze dag. Helaas had het begin van de expeditie Noordzee een andere wending dan we voor ogen hadden, we moesten helaas afscheid nemen van 1 van onze gewaardeerde expeditieleden, welke elke dag nog in onze gedachten is. De afgelopen dagen waren de weergoden ons goed gezind, ook vandaag waarop ik mijn verjaardag vier op zee, hebben we stralend weer, super strak zeetje en goed zicht op het wrak. We hebben inmiddels al hele mooie duiken gemaakt op vele wrakken en deze bevrijd van sleepnetten, warrelnetten, lijnen, plastic en achtergebleven lood. Zelf ben ik er trots op dat ik wederom deel mag uitmaken van de Expeditie om zo mijn steentje bij te dragen aan een schonere Noordzee, want daar doen we het tenslotte allemaal voor. Al ben ik oud en word ik grijzer, ik word iedere dag een beetje wijzer.

Deze ochtend begon om half zeven, ik was vroeg wakker en mijn dag begon met een heerlijke warme douche, scheerbeurt, lekker luchtje op en tandjes poetsen, je moet er tenslotte goddelijk uitzien op je eigen verjaardag. Aan dek werd ik al door de eerste expeditieleden hartelijk gefeliciteerd en tijdens het ontbijt werd ik toegezongen door iedereen uit volle borst. Floor had zelfs een echte stropdas gevlochten van feestslingers en een ballon in de vorm van een hart met daarop 53 werd aan mij vast geknoopt. Tijd voor cadeautjes, want dat hoort er tenslotte bij als je jarig bent, als eerste kreeg ik een schitterende foto van mijzelf onderwater op het wrak van de Vaderdag gemaakt door Cor Kuyvenhoven, die er deze expeditie helaas niet bij is. Gelukkig was hij al keurig geepibreerd, dus hij kan thuis zo aan de muur, nu pronkt hij nog even in mijn hut tot a.s. zondag. Myra mijn schatje had nog meer in petto voor mij, een schitterende Parker pen met inscriptie en een lekker luchtje van Boss, tenslotte kan er maar 1 de Boss zijn op een dag als vandaag, sorry Ben en Pim. Verder een mooie kaart met verhaaltje wat ik uiteraard moest voorlezen voor iedereen, daar had de “teddy beer” zoals Myra mij pleegt te noemen, effe moeite mee, na een keer flink slikken kwam toch de hele tekst voor de dag. En een kaart van alle expeditieleden met daarop een kleine wens of berichtje, top, ik voel mij gelukkig en bijzonder dat iedereen zo aan mij denkt en mij een warm hart toedraagt. Van Eddy krijg ik als cadeau 5 min bellen met de satelliet telefoon, dus vlug naar huis bellen om te kijken hoe het met Myra is, de 5 minuten vliegen om en we spreken elkaar zondag weer zodra we ontvangst hebben vanaf het expeditie schip.

Een verjaardag, tsja waar hebben we het dan eigenlijk over? Een verjaardag is de dag waarop men zijn of haar geboorte viert. Dit heeft betrekking op mensen, maar het vieren van een verjaardag kan ook betrekking hebben op bijvoorbeeld het vieren van de geboortedag van een huisdier of de oprichting van een bedrijf of vereniging. In veel landen, waaronder Nederland en België, komt de verjaardag overeen met de geboortedag, voor mij betekent dit 53 jaar geleden en wel op vaderdag. Ik herinner mij dit niet maar wel de anekdote die mij moeder elk jaar vertelde, mijn vader kreeg er een zoon bij op Vaderdag, hij schonk voor de dokter een borrel in, echter dit bleek ketjap te zijn Mensen die op 29 februari geboren zijn vieren dit meestal op 28 februari of 1 maart. Ook als men op een andere dag geboren is wordt de verjaardag om praktische redenen wel eens op een andere dag gevierd. In sommige landen of culturen viert men de verjaardag niet op de datum van de geboortedag, maar op de naamdag, de dag van de heilige waarnaar men vernoemd is.

Thuis wordt er vaak een verjaardagsfeest gegeven, waarbij de gasten een cadeautje meebrengen om de jarige te bedanken en te feliciteren met zijn verjaardag. Wie niet kan komen kan de jarige een verjaardagskaart sturen om hem/haar te feliciteren en een prettige dag toe te wensen. Ik heb het feestje vandaag aan boord, was ik nog maar kind dacht ik vanochtend nog. Immers jarige kinderen worden in de klas en thuis toegezongen en mogen trakteren. ‘s Middags worden er dan je vriendjes en vriendinnetjes thuis uitgenodigd en is het gebruikelijk dat de woonkamer wordt versierd met slingers en ballonnen. Op de taart staan kaarsjes, één voor elk levensjaar van de jarige. De regel is dat de jarige, voordat de taart wordt aangesneden, alle kaarsjes in een keer uitblaast.

Vanouds worden er op een kinderfeest spelletjes gedaan, zoals koekhappen. De ouders hebben daarbij vaak de regie. Tegenwoordig is het niet ongebruikelijk dat er een feestelijk uitstapje wordt gemaakt, met een bezoek aan een pretpark of zwembad, waarbij de ouders, ondanks de soms niet geringe kosten, niet willen onderdoen voor de ouders van de andere kinderen. De kinderen die voor het feest zijn uitgenodigd mogen soms zelfs blijven logeren. Dat heet “een slaapfeestje” of “pyjamafeestje” en is vooral bij de meisjes populair.

Eigenlijk hoef ik helemaal geen kind meer te zijn, ik ben toegezongen, al mijn vriendjes en vriendinnetjes zijn er, ze blijven ook allemaal slapen, we hebben een groot pretpark onderwater in ons eigen zwembad met wrakreels als slingers in onze eigen Noordzee, patat met biefstuk en speciaal voor mij nog gebraden kip met sla, wat heb ik het toch weer goed.

Groeten en ook voor het thuisfront een fijne dag gewenst, tot zondag.