Ook de sportvissers willen met ons meedenken. Dat bleek tijdens een bezoek, dat ‘Duik de Noordzee Schoon’ op 19 november bracht aan Sportvisserij Nederland. Deze organisatie zal zich beraden over de wijze waarop ze onze schoonmaakacties kan gaan ondersteunen.

Het bestuur van Sportvisserij Nederland had ons gevraagd om een presentatie te geven over de schoonmaakacties. We wilden vooral niet alleen maar mopperen over de netten en de grote hoeveelheden vislijnen, haken, kunstaas en lood die de wrakken op de Noordzee vervuilen. Maar juist de schoonheid van de Noordzee onder het wateroppervlak laten zien en met de sportvissers praten over oplossingen.

Daarom draaide Klaudie Bartelink filmbeelden van mooie kabeljauwen, van platvissen, zeedahlia’s, bretelszakpijpjes, steenbolken, van een kompaskwal met meeliftende babyhorsmakrelen en van scheepswanden vol zeeanjelieren. Maar toch ook van de keerzijde: verloren warrelnetten, vol met vissenlijken en een complete kolonie verstrikte noordzeekrabben. De sportvissers zagen dat het een helse klus is voor de duikers om zoiets op te ruimen en om de nog levende dieren te bevrijden. Ben Stiefelhagen liet daarna  aan de hand van de PowerPoint presentatie zien op welke manier Duik de Noordzee Schoon dit probleem wil aanpakken.

Het bestuur en de beleidsmedewerkers van Sportvisserij Nederland waren zichtbaar geschrokken van de ellende die verspeelde netten en vistuig onder water veroorzaken.

We droegen oplossingen aan om bij te dragen aan de bescherming van wrakken als kraamkamers van de Noordzee. Door het gebruik van loodvervangers bijvoorbeeld en onderzoek naar afbreekbare vislijnen. Maar ook door een keurmerk in te stellen voor bootcharters die hun gasten op een verantwoorde manier laten vissen. Of door een statiegeldprocedure bij materiaalverlies. En natuurlijk door middelen beschikbaar te stellen voor de schoonmaakdagen.

Hoewel er geen harde toezeggingen zijn gedaan, is het de verwachting dat Sportvisserij Nederland een steentje gaat bijdragen aan het project. Hoe de organisatie dat gaat doen, zal in vervolggesprekken duidelijk worden.