Foto’s: © Joost Van Uffelen. 

In de afgelopen twee weken zijn 13 wrakken ten noorden van Ameland en Schiermonnikoog ontdaan van verloren lading en netten door een ervaren duikteam van 30 vrijwilligers van Stichting Duik De Noordzee Schoon. Deze lading is grotendeels afkomstig van vrachtschip MSC Zoe.

De resultaten zijn boven verwachting ondanks uitval van enkele duiken als gevolg van hoge golven. Het aangetroffen textiel, de elektronica en huishoudelijke artikelen waren al grotendeels onder het zand verdwenen wat het zoeken en bergen heeft bemoeilijkt.

Het team heeft in 19 duiken 4 Big Bags aan verloren lading en visnetten van scheepswrakken verwijderd. Hiermee is meer dan 2 ton aan voornamelijk plastic afval uit de Noordzee verwijderd.

In de nacht van 1 op 2 januari 2019 verloor het schip MSC Zoe 342 zeecontainers in de Noordzee boven de Waddeneilanden. De schatting over de nog vermiste lading is 800.000 kg. Plastics in zee aan de rand van de Waddenzee vormt een probleem voor de toekomst. Het bedreigt de waterkwaliteit van dit UNESCO Werelderfgoed.

Deze schoonmaakactie wordt mede mogelijk gemaakt door: Dinamo Fonds, Stichting Van Rees Klatte, Ars Donandi Russell-ter Brugge Fonds,  KEEN  footwear, Sportvisserij Nederland, Bureau Waardenburg, Checkmark,  Duikbedrijf  COW,  Damen Schelde Naval Shipbuilding,  Stichting  Zabawas.