Een blog van Ben Stiefelhagen

Donderdag 14 juni is het dan zover. Zwaar bepakt en bezakt komen er 31 expeditieleden aan boord. Zo te zien hebben ze materiaal meegenomen voor een maand. Ons expeditieschip was bij het binnenlopen door zijn diepgang van 3,8 meter vastgelopen op de havenbodem van Stellendam. Met al deze materialen aan boord zullen we echt moeten wachten op hoog water om te kunnen
Door de vele algen in de zuidelijke Noordzee moeten we direct van het vaarplan afwijken. Het eerste wrak wordt de U31, een Duitse U-boot uit de eerste wereldoorlog die we twee jaar geleden, samen met de Lamlash hadden ontdekt.

Het zicht is met 3 meter erg matig maar duiken op een complete U-boot met periscoop blijft uniek. We weten ondanks de felle stroming toch nog wat postzakken spooknetten vol te snijden. Iedereen komt weer veilig aan boord.

We gaan door naar de Koning Regentes, een 100 jaar oud wrak voorzien van twee grote schoepenradaren. Het wordt helaas een duik met slecht zicht van niet meer dan 1,5 meter. Toch weten we nog een paar zakken netten te verwijderen. Het duiken voor de eerste dag zit er weer op. Nog een beetje tegenvallend qua zicht maar we weten zeker dat we iedere dag betere duiken gaan krijgen op weg naar de Doggersbank en daarna de oversteek naar de Farne eilanden. Daar gaan we duiken op rotsbodem, bijzonder voor de Noordzee die verder voornamelijk bestaat uit zandbodem. We hopen daar ook veel zeehonden te zien en wie weet dolfijnen tegen te komen. Ook deze 12e expeditie gaat een succes worden, dat weet ik zeker. Hierna zal onze Noordzee weer beetje schoner zijn geworden.