Op de Klaverbank zagen we vandaag de Sleipner, het actieschip van Greenpeace. Terwijl wij in het gebied zijn om onderzoek te doen, te monitoren en scheepswrakken te ontdoen van visnetten, voeren zij actie. Het doel van Greenpeace: de Klaverbank tot beschermd gebied verklaren. De gelijktijdige aanwezigheid van de milieuorganisatie en Expeditie Doggersbank is toeval. Maar de ontmoeting op zee was aanleiding om eens wat aan elkaar te snuffelen.

Kapitein Pim pakte speciaal daarvoor de helikopter uit. Leuk speelgoed: we hadden er de hele week al begerig naar staan kijken. Bemanningslid Soes noteerde van ieder van ons het gewicht en stelde drietallen samen. In de middag kregen we allemaal een rondvlucht. Langs de Sleipner – een rondje er om heen – naar een boorplatform in de verte, langs een kleine Engels hektrawler die een trekje deed op de Klaverbank en natuurlijk een paar rondjes om de Cdt. Fourcault, ons eigen schip. Kicken! Een eigen helikopter staat sinds vandaag hoog op mijn verlanglijst.

Nou ja, het kon natuurlijk niet uitblijven: ook Greenpeace was nieuwsgierig geworden. Ze hadden – toen de Cdt. Fourcault in het vizier kwam – eerst gedacht dat ze bezoek kregen van de marine. De mooie schutkleur van ons schip, de helikopter op het bovendek, het ziet er allemaal heel stoer uit. Maar toen ze eenmaal door hadden, dat ze Expeditie Doggersbank voor zich hadden, kwam er al snel een RIB met een afvaardiging onze kant op. Ook zij wilden wel eens zien wat wij aan boord hebben.

Drie man en een vrouw klauterden het touwladdertje omhoog. Eén van onze eigen teamleden – we noemen geen namen – knoopte het Greenpeace-bootje aan de railing en de rondleiding begon. Of het nou door de stevige golfslag kwam, of dat de knoopkunsten van ons teamlid vandaag wat beneden peil waren, daar zijn we het nog niet over eens. Maar ineens zagen we de RIB van Greenpeace ver achter de Cdt. Fourcault drijven. Bezorgdheid bij Greenpeace, opwinding bij de bemanning van de Cdt. Fourcault: een mooie kans om wat stuntwerk te laten zien. Techneut Frankie wilde graag uit de heli springen om de boot terug te halen.

Actie! Al snel zien we de heli in de verte verdwijnen. Een paar benen verschijnen op de leggers. Frankie! Even later zit hij op de leggers. En vervolgens hangt hij aan zijn armen aan de leggers. En ineens stijgt de helikopter van enkele meters boven het wateroppervlak naar enkele tientallen meters boven het wateroppervlak. Wow! Frankie blijft hangen. De helikopter daalt weer. En even later stapt Frankie op de rand van de RIB. Hij start de motor en komt met een rotgang naar de Cdt. Fourcault stuiteren. ,,Stuntman’’, schreeuwt hij met een hele grote grijns. ,,Wie wil me inhuren?’’

Morgen bedenken we een nieuwe stunt voor Frankie. Het is geen enkele dag saai tijdens Expeditie Doggersbank.

Annet van Aarsen