Het was de dag van de wrekkies en de tekkies. Deze dag hadden ze echt verdiend, nadat ze gisteren een dag lang de biologen vergezelden om op het zand en grind van de Klaverbank naar ieniemini naaktslakjes en grote dodemansduimen te zoeken.

De Interocean II, een formidabel olieplatform dat wij eerder bezochten, werd ruim voor de middagkentering bereikt. Met een redelijk ruime window hoefden wij ons niet te haasten, de wind trok aan en de golven waren zo’n tweeënhalve meter. Voor iedere normale duikoperatie een no go, voor een operatie vanaf de Cdt. Fourcault verantwoord door het uitgekiende systeem duikers terug aan boord te brengen. Een strak achter de rib bevestigd bodyboard brengt iedere duiker met een spectaculaire rit terug naar de liftkooi van de boot om – bijna – moeiteloos aan boord gehesen te worden.

De Noordzee is dan wel niet zo diep, maar om in het midden van niets dan toch op 15 meter vaste bodem onder je te hebben is na een week van 30 en 40 meter duiken een rare gewaarwording. De restanten van het platform zijn fantastisch begroeid met velden anemonen, die zich tegoed doen aan de onophoudelijke stroom kwallen.

De dag wordt er niet rustiger op tijdens het doorvaren naar de Alpha H., een coaster die een jaar of 20 geleden onderging. Een eerste verkenning maakt duidelijk dat het schip al tijden op het Duik de Noordzee Schoon-team ligt te wachten. Staand want, dat al veel kabeljauw slachtoffers opleverde, vereist actie! De klus is te groot om meteen te klaren en wordt uitgesteld naar de vroege zaterdagochtend. Kentering is om half acht, maximale stroming een halve knoop, dat moet te doen zijn. Misschien hebben we geluk dat we een rustige zee treffen, dat maakt het meesjouwen van camera spullen een stuk eenvoudiger. We willen wel graag iedereen laten zien wat we aan het doen zijn.

Zeker is dat de Alpha H. een schip blijft met de nodige vragen. Wat doen die enorme communicatiekabels daar die over het schip lopen? Een slordigheidje van de kabellegger tussen Nederland en Engeland? Of is het iets anders? De Fourcault had er ook al ruzie mee en haakte erachter met het anker. We zaten vast aan de Alpha H. Onbegrijpelijk als je bedenkt dat we eerder moeite hadden het wrak te lokaliseren. Duikplanning is gemaakt, het gaat een mooie ochtendduik worden!

Edward Snijders