Op elke expeditie gaan wetenschappers mee. Marien biologen onderzoeken de locatie waar we op duiken en brengen de biodiversiteit in beeld. Dit zijn de biologen en anderen wetenschappers die deze expeditie de Noordzee bestuderen:
Op elke expeditie gaan wetenschappers mee. Marien biologen onderzoeken de locatie waar we op duiken en brengen de biodiversiteit in beeld. Dit zijn de biologen en anderen wetenschappers die deze expeditie de Noordzee bestuderen:
Floor werkt als aquatisch ecoloog, tevens gecertificeerd beroepsduiker, bij Bureau Waardenburg. Als wetenschapscoördinator wil zij een extra focus leggen op biologisch onderzoek in de Noordzee. De koppeling tussen de ecologische status en beleid vindt zij erg interessant. Floor is al op jonge leeftijd in de onderwaterwereld verzonken geraakt en deed tijdens haar studie tot Marien biologe o.a. onderzoek naar de verspreiding van Nederlandse kwalpoliepen en de taxonomie van Polycera’s (Harlekijnslakken). Ook werkte zij aan een adviesrapport over de wenselijkheid van gasplatforms in de Noordzee, met betrekking tot de biodiversiteit. Als onderwaterfotograaf heeft Floor voornamelijk interesse in al het (kleine) leven op de zeebodem. In haar vrije tijd is ze tevens bestuurslid bij de Biologische Werkgroep (NOB) en fanatiek vrijwilliger en organisator voor verschillende monitoringsprojecten van Stichting ANEMOON.
Joop Coolen is mariene bioloog, beroepsduiker, wetenschappelijk duiker en duikinstructeur. Zijn passie is het onderzoeken en in kaart brengen van de fauna op (kunst)riffen in de Noordzee. Daarom werkt hij voor IMARES Wageningen UR als onderzoeker naar de ecologie van wrakken, platforms, windmolen en natuurlijke riffen in de Noordzee. Hij is sinds 2010 bij Duik de Noordzee Schoon betrokken en is wetenschapscoördinator van de stichting. Zijn hoofdtaak is uitvoeren en stimuleren van biologisch onderzoek op de wrakken die we bezoeken.
Joost is van kinds af aan bezig met water, zwemmen en snorkelen bij de reddingbrigade heeft hij van zijn 5e tot zijn 18e gedaan. Ook heeft hij een passie voor het leven in het water en dan vooral voor vissen. Een studie biologie was dan ook een logische keuze. De volgende stap in het water was duiken, om vissen nog beter te kunnen bestuderen. Na de studie is hij gaan werken als aquatisch ecoloog gespecialiseerd in visecologie en vismigratie. Bij Bureau Waardenburg is hij naast ecoloog ook de duikploegleider en is zodoende betrokken bij een grote diversiteit aan onderzoeken.
Deze Noordzee expeditie levert Joost weer een bijdrage aan het bioteam. Zijn praktijk ervaring en kennis van duikend biologisch onderzoek (oa met camera systemen) gaat hij ook komende expeditie inzetten. Deze expeditie is er een speciale focus op Noordzeerifbouwers, zoals de platte oester.
Reindert Nijland is bioloog, en Assistant Professor bij de vakgroep Marine Dierecologie van de Wageningen Universiteit. Al van jongs af aan is hij gefascineerd door de zee, wat voor hem ook de reden was om in 2000 te gaan sportduiken. Hij heeft gedoken van Noorwegen tot Nieuw-Zeeland en van de Galapagos tot Komodo, maar hij richt zich het meest op het Nederlandse water. Reindert heeft zich gespecialiseerd in krabben en kreeften, en beschreef meerdere nieuwe krabbensoorten voor Nederland. Als moleculair marien bioloog ontwikkelt hij nieuwe methoden voor het analyseren van DNA uit zeewater. Hij neemt op deze expeditie zijn mobiele DNA analyse laboratorium mee. Hiermee zal hij tijdens de expeditie lastig te herkennen soorten met DNA analyse proberen te identificeren. Ook zal hij de totale vis biodiversiteit van enkele duikstekken bepalen door tijdens de duik enkele liters water te verzamelen. Aan boord zal hij het hierin aanwezige DNA analyseren en vergelijken met een database van alle vissen uit de Noordzee.