4 september eindelijk! Voor de 5de keer controleer ik mijn spullen om tot de conclusie te komen dat alles nog steeds compleet is. Mijn 1ste expeditie met DDNZS gaat bijna beginnen.

Van huis uit heb ik mee gekregen om op tijd te zijn dus ben ik twee en een half uur te vroeg. Net op het moment dat ik me begin af te vragen of ik het niet overdrijf kom ik er in Stellendam snel achter dat ik lang niet de eerste ben. Na het inschepen van de spullen vertrekken we, volgens plan, iets over 18:00 uur om morgen op de eerste duik locatie aan te komen. De expeditie begint!

Tijdens de briefing voor de eerste duik vertelt Ben dat we duiken op een wrak met de naam MS Alfonso Tercero. Het schip is in 1960 gebouwd en in 1969 na een aanvaring met de Zweedse MS Brasilia gezonken. In de 54 jaar dat het op de bodem licht heeft het schip veel netten, lood en ander vismateriaal verzameld wat geborgen moet worden. Bij de indeling van de buddyparen ben ik blij dat ik bij Erik wordt ingedeeld. Tussen deze groep ervaren Noordzee duikers voel ik mezelf een groentje en met Erik voelt het vertrouwd.

Op het signaal van Ben wordt het anker gegooid en het avontuur kan beginnen. Een matige stroming levert ons zonder moeite af bij de ankerlijn en het afdalen naar het schip kan beginnen. Het zicht is een stuk beter dan de meeste duiken die ik op de Noordzee heb gemaakt. De contouren van het wrak zijn goed zichtbaar en het wemelt van de steenbolken. Mensen die de Noordzee alleen van het strand kennen zullen nooit begrijpen dat dit het mooiste duikgebied van de wereld is. Al snel hebben we onze postzak gevuld met al het vislood wat we kunnen verplaatsen. We hangen de postzak aan de ankerlijn en beginnen met opstijging en veiligheidstop en we laten de Noordzee een beetje schoner achter.

Remko de Jong