Duiken is een rustige sport, voor de meeste duikers tenminste.

Maar duiken met DDNZS is niet rustig. De druk begint al met  de vele apps die voor de expeditie binnen komen. Of de druk bij de sneltest voor je aan boord mag  op de Tender 1. Druk kan het ook zijn op de lijn op 6 meter diepte. Of gewoon ‘s morgens bij het ontbijt. Druk ligt er ook bij de bemanning die zijn best doet om het ons zo gezellig en veilig  mogelijk te maken. Of bij de expeditieleider die steeds het plan moet bijstellen in verband met veranderende omstandigheden. Druk bij het oppikken van duikers die vol in de stroom liggen te wachten om aan boord gehesen te worden. Of de druk op je blaas als je uit het water stapt. Maar al die druk bedoel ik eigenlijk niet.

Ik kan jullie wel vertellen dat ik een beetje verliefd ben geworden. Verliefd op een grote donkere brombeer, en verliefd op een klein pittig ding. Ze hebben me echt geraakt. Beide helpen me zonder problemen een flink aantal uren van de dag door te komen. Jullie snappen vast wel waar ik het over heb. Onze beide compressoren die ons belangeloos van lucht voorzien. Twee, maar soms ook drie keer per dag staat de vulploeg paraat om de flessen op de juiste druk te brengen. Ik heb deze week weer gemerkt dat je altijd alles zelf nog een keer moet controleren. Je kan er niet vanuit gaan dat iedereen altijd het afgesproken protocol volgt. Controle, controle. Weer die druk. Maar die druk bedoelde ik eigenlijk niet.

Het gaat om de samengeperste lucht een beetje aangelengd met pure zuurstof die ons veilig naar de diepte kan brengen. Onderwater waar je dat heerlijke gevoel van gewichtloosheid heb. Prachtige onderwaterschepsels kan tegenkomen, de wrakken kan bekijken die er soms al meer dan honderd jaar liggen. En nu tijdens de expeditie de wrakken ontdoen van materiaal wat daar niet thuis hoort of zelfs een direct gevaar oplevert voor het leven daar beneden.  Zakken vol met netten, vislood en andere rommel worden omhoog gebracht met hefballonnen. Weer die zo belangrijke samengeperste lucht waar we maar niet genoeg van bij ons kunnen hebben.

Na de duik kan de vulploeg direct weer aan de bak. Even informeren bij de expeditieleider wat de gewenste Nitrox is voor de volgende duik. 32%  hop we gaan er voor. Alle sets aan elkaar koppelen met de overhevelslangen alle kranen open, en beide compressoren aanzetten. De juiste zuurstof toevoer inregelen en wachten en controleren. Bij de juiste druk de compressoren uit en alle kranen weer dicht. Ik heb ondertussen wel een vulduim gekregen. Nog even de (mijn) 300bar set een beetje optoppen en we zijn weer klaar voor de volgende duik. Alles nog even afdekken en de zuurstof toevoer afsluiten, dan zijn we echt klaar. De druk kan er even af.

André Hogeling