Scheveningen, 15 september 2019 – Tijdens de succesvolle 9-daagse duikexpeditie onderzocht  een team van ervaren vrijwilligers van Stichting Duik de Noordzee Schoon de gevolgen van de containerramp met de MSC Zoe. In het gebied tussen Ameland en Schiermonnikoog werd op ieder wrak afgevallen lading aangetroffen en geborgen. Ook brachten de duikers 2000 kilo visnetten naar boven. Enkele duiken werden besteed aan het monitoren van een locatie in het gebied de Borkumse Stenen waar het Wereld Natuur Fonds (WNF) vorig jaar een oesterherstelproject is gestart. 

Kleding, keukengerei, reiskoffers, vloerkleden, speelgoed en auto-onderdelen – duikers troffen van alles aan wat duidelijk niet in onze zee hoort. Een specifiek type kinderjas werd op vier verschillende wrakken aangetroffen en ook op het speciale oesterrif. De vondst van de 500 kilo MSC Zoe afval, in een groot gebied, toont eens te meer aan dat opruimen op korte termijn nog steeds kan. Als dat echter niet snel gebeurt, wordt berging vrijwel onmogelijk omdat veel afval onder het zand verdwijnt, iets wat bij alle aangetroffen lading nu al deels het geval was. Ook heeft het team een grote hoeveelheid verspeelde visnetten aangetroffen. In totaal werd er 2000 kilo aan zulke spooknetten geborgen. Deze zijn een groot gevaar voor vissen, kreeften en krabben die er verstrikt in raken. Verder is bekend dat het afval in zee afbreekt tot microplastics wat door allerlei organismen wordt opgenomen en zo ook in onze voedselketen terecht komt.

De expeditie is een initiatief van Stichting Duik de Noordzee Schoon, in 2011 opgericht om spooknetten van wrakken te verwijderen. Tijdens 14 expedities zijn in totaal 6700 duiken op 160 wrakken gemaakt, waarbij 60.000 kilo aan spooknetten en lood van wrakken is gehaald. Het expeditieteam bestaat uit marien biologen, amateurarcheologen, ecologen, fotografen, filmers en supportduikers. Het duikwerk kan alleen worden gedaan door zeer ervaren duikers gezien de lastige omstandigheden: dieptes van 25 tot 40 meter in koud, stromend water met wisselend zicht (2 tot 25 meter). Het team werkt nauw samen met onderzoeksbureaus, het bedrijfsleven, universiteiten en de overheid. Duik De Noordzee Schoon wil het belang van natuurlijke en kunstriffen in de Noordzee op de kaart zetten. Wrakken en stenen fungeren als kraamkamers en schuilplaatsen voor veel dieren: er leven naar schatting ruim 500 verschillende diersoorten op deze harde substraten. De wrakken zijn bovendien tijdscapsules van groot cultuurhistorisch belang. Deze laatste expeditie werd in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds en Stichting De Noordzee uitgevoerd.

De expedities worden gefinancierd door de vrijwilligers zelf en door de sponsoren: Stichting Zabawas, Wereld Natuur Fonds, Stichting De Noordzee, Checkmark, Sportvisserij Nederland, Besix, Sirtema Stichting, Damen Shipyard, Amels, Stichting Rees Klatte, Stichting de Hoorn, Luminis, Sas Consultancy en Stichting Nabestaande Onderzeeboten 1940-1945.