Zaterdag 11 september ging om 5 uur thuis de wekker en daarmee is voor mij de expeditie van Stichting Duik de Noordzee Schoon begonnen. Tijdens deze expeditie wordt ook aandacht gegeven aan Clean Up XL, het project waar de Waddenvereniging en Stichting Duik de Noordzee Schoon zich samen inzetten. Een van de doelen van deze expeditie is wrakken in de Waddenzee ontdoen van achtergebleven lading van de MSC ZOE en van achtergebleven netten. Ik heb mij lang verheugd om mee te kunnen op expeditie. Eindelijk was het zover, dag één ging om 5 uur ’s morgens voor mij van start.

Bij onze eerste duik was een filmploeg aanwezig om verslag te doen van onze duik en wat we naar boven zouden brengen in het kader van Clean Up XL. De duik was op de Varath Thamm. Dit wrak heeft een goede eerste oogst opgeleverd van snelkokers en voetenbadjes afkomstig van verloren containers van de MSC ZOE. Ook hebben we aardig wat achtergebleven netten en lood naar boven kunnen halen. Mijn buddy en ik hebben twee zakken gevuld en zo bijgedragen aan een mooi resultaat, op mijn eerste DDNZS duik.

Duik nummer twee van de eerste dag was een avond duik, op de Gustav Nagtigal. Wauw, wat was dat bijzonder en uitdagend, rommel opruimen in het donker. Het was zaak dichtbij de onderwater uitgelegde routelijnen te blijven en deze niet uit het oog te verliezen. Onderwater was vooral veel stof van het snijden en de lampen van de mededuikers zorgden voor een mooi schouwspel onderwater. Ook deze duik leverde weer een mooi resultaat op aan gevulde zakken met rommel.

Voor mij persoonlijk is het heel speciaal om op deze manier mijn passie voor duiken op een nuttige manier in te zetten voor het milieu. Het voelt als een voorrecht om mee te mogen doen aan deze expeditie, samen met mensen die dezelfde missie hebben.

Aan het einde van de dag viel ik moe maar voldaan in slaap op het slingeren van het schip en brommen van de hoofdmotor, terwijl we onderweg gingen richting de volgende duiklocatie.

Romald Peeters