Blog van Floris van Hest.

De Noordzee is schitterend! Dat bleek wederom tijdens de afgelopen vijf dagen. Ik had de eer mee te mogen gaan met de Noordzee-expeditie van de helden van “Stichting Duik De Noordzee Schoon”. Stoere mannen en vrouwen die al jaren in onze schitterende maar soms ook woeste Noordzee duiken. De afgelopen dagen waren echter alles behalve woest. De Noordzee liet zich van haar lieve kant zien. De zon glinsterde op het soms bijna vlakke water, een Jan van Gent dook in de zee op zoek naar een visje en verschillende zeehonden en bruinvissen kwamen ons begroeten.

De helden van “Stichting Duik de Noordzee schoon” weten dat naast al dit moois boven en op het water er ook een grote schoonheid onder water te vinden is. Dit is de reden waarom zij vele jaren en sommigen zelfs al decennia in de Noordzee duiken. Op zoek naar wrakken en natuurschoon heeft de Noordzee hen betoverd. Het lijkt wel alsof de duikers een onvoorwaardelijke liefde voor de Noordzee hebben ontwikkeld. Een liefde die ikzelf en iedereen van Stichting De Noordzee met de duikers delen. Na iedere duik komen de duikers stralend vertellen wat voor moois zij tijdens de duik weer gezien hebben. Deze mannen en vrouwen zijn verliefd!

Maar waarom zijn deze duikers helden? Heel simpel. Zij laten ons – gewone stervelingen – zien hoe schitterend de Noordzee kan zijn. Zij brengen bijzondere gebieden in kaart, maken fantastische foto´s en films. En, last but not least, zij maken de Noordzee schoon. Zo is er de afgelopen vijf jaar 22.000 kg aan visnetten en lood opgehaald. Helden ook omdat ze dit alles in moeilijke omstandigheden doen. De Noordzee is namelijk niet altijd een even makkelijke dame. Flinke stroming, pittige golven, slecht zicht in bepaalde waterlagen: het kan allemaal gebeuren binnen één duik. Dan moet je bijzonder goed weten wat je doet én lef hebben.

Eigenlijk moet je een beetje moeite doen om de Noordzee in al haar pracht en glorie te waarderen.  Natuurlijk is zij schitterend aan de kust maar om te weten wat zich onder water afspeelt moet je je  best doen haar echt te leren kennen. Liefde voor de Noordzee is geen tienerverliefdheid. Liefde voor de Noordzee is “houden van”, daarvoor moet je elkaar echt kennen. Weten wat je aan elkaar hebt. Geen zoete en felkleurige breezer maar een goed glas rode wijn. Je moet de kwaliteit ervan leren waarderen maar daarna is het genieten oneindig.