‘Als ik het dek maar niet hoef te schrobben met een tandenborstel, tien rondjes in m’n zwembroek om de boot of zo snel mogelijk een fles jonge jenever soldaat moet maken.’ Aanstaande zaterdag is mijn ontgroening. Niet alleen voor wat betreft het duiken op de Noordzee. Nee, direct met een achtdaagse expeditie naar de Bruine Bank. Slik!

Spannend en gaaf tegelijkertijd. Stiekem is het een jongensdroom die in vervulling gaat. Wie is er niet groot geworden met de films van Jacques Cousteau? Gezapig en sloom als je er nu naar kijkt, maar baanbrekend voor die tijd en nog altijd inspirerend. Met een groot schip over de wereldzeeën op zoek naar het onbekende in een eindeloze en gevarieerde onderwater wereld. En zoiets ga ik nu ook beleven, vet cool!

Bijzonder eigenlijk dat het anno 2013 het nog steeds mogelijk is om nieuwe ontdekkingen te doen? Zo dicht bij huis, in wateren waarvan je zou verwachten dat deze al volledig zijn uitgekamd. Tijdens de voorgaande expedities naar de Doggersbank lukten het de biologen iedere keer weer om diersoorten de ontdekken die nog nooit eerder gevonden waren in het Nederlandse water. Soorten die er waarschijnlijk al tientallen jaren leven, maar die simpelweg nog nooit eerder waren ‘ontdekt’.

Met een lichte voorkeur voor deze biologie ga ik mee als filmer. Boven water maar juist ook onder water. Ik voel me bevoorrecht, want ik mag samenwerken met Klaudie Bartelink. Een vrouw die zoveel meer ervaring heeft dan ik en allang heeft laten zien dat er prachtige beelden uit de Noordzee zijn te halen. Sprekende opnames, gemaakt in omstandigheden die absoluut niet makkelijk zijn. Ik hoop dat ik haar verwachtingen enigszins waar kan maken.

Samen weten we dat een dergelijke expeditie vol met onzekerheden zit en toch moeten we vooraf een filmplan opstellen dat redelijk omkaderd is en houvast biedt. Om achteraf een verhaal te kunnen vertellen waarin de boodschap duidelijk overkomt, moeten we vooraf bepalen welke beelden we moeten vastleggen, welke interviews we willen doen en welke tekst de voice over zal toevoegen. Na menig brainstormend overleg hebben Klaudie en ik besloten om meerdere korte films te maken. In iedere ‘aflevering’ zal een specifieke onderwerp worden uitgelicht. De onderwerpen houd ik nog even geheim, want anders voer ik de prestatiedruk voor de filmers misschien te hoog op 🙂

Inmiddels is de techniek uitvoerig getest en zijn de meeste spullen gepakt. Vier camera’s met onderwaterbehuizingen en lampensets. Microfoons, zendersets, lichtpanelen, statieven en koptelefoons. Geheugenkaarten, tapes, externe harde schijven, laptops en heel veel batterijen. Expeditie Bruine Bank wordt een prachtig avontuur met een hoop nieuwe indrukken, althans voor mij. Het zou fantastisch zijn als de weergoden ons gunstig gezind zijn en de onderwatercondities meewerken. En voor alle zekerheid doe ik toch maar een extra tandenborstel in de toilettas…

Door: Peter van Rodijnen (onderwaterfilmer)