Blog van Ben Stiefelhagen.

Nog een paar nachten slapen en dan is het zover. Met 24 gemotiveerde vrijwilligers zetten we koers naar de Bruine Bank voor een 8-daagse expeditie. Gezonde spanning en hectische dagen hier in huize Monster. Alle wrakduikmaterialen worden uit de opslag gehaald en in orde gebracht. Klaudie werkt in de nachtelijke uurtjes nog aan clips van de expeditie van vorig jaar ter lering en vermaak. Een nieuwe lichtset moet nog in elkaar worden geschroefd. In de analyzers en panelen voor Nitrox en Trimix worden nieuwe sensoren geplaatst. De filters van de reserve compressor worden vervangen en de veiligheidsmiddelen worden nagekeken en vernieuwd waar nodig. De laatste praktische voorbereidingen voor vertrek.

De Bruine Bank is een zandbank die vrijwel geheel op het Nederlandse deel van de Noordzee ligt, ruwweg halverwege de Nederlandse en Engelse kust. De zandbank en het gebied daaromheen vormen een belangrijk natuurgebied. Er ligt een aantal bijzondere wrakken op ons te wachten. Op veel van deze is nog nooit of nauwelijks gedoken. En daarom heel spannend! Liggen ze er nog wel? In welke staat treffen we ze aan? Wat ligt er aan verloren vistuig op de wrakken? Vinden de biologen opnieuw soorten die voor Nederland nieuw zijn?

Erik Bronsveld, een van de deelnemers, heeft een aantal maanden geleden posities aangeleverd waar Harold Batteram en ik mee aan de slag konden. Terwijl Klaudie voor ons heerlijk kookte konden wij avonden lang sites afzoeken, kaarten en getijden tabellen bekijken en routes bepalen. En het resultaat mag er zijn! Er ligt nu een prachtig duikplan met 20 duiklocaties waarvan 15 wrakken nieuw zijn voor het project ‘100 wrakken schoon’. In het seizoen moeten we in totaal nog minimaal 30 nieuwe wrakken schoonmaken. Een zeer ambitieus doel wat we gaan halen als het weer en de omstandigheden mee zitten in de rest van het seizoen.

Wij zijn er helemaal  klaar voor en hebben er veel zin in! Voor volgende week  duimen wij voor een mooi en rustig duikweertje, zodat vele wrakken schoongemaakt kunnen worden en de biologen mooie ontdekkingen kunnen doen.