Blog van Johan Opdebeeck.
Zaterdagochtend 8 september….zwetend, in een kamer vol mannen….liggen we in de haven?…waarom ligt het schip zo stil? Nauwelijks te vatten wanneer er door de patrijspoorten van het schip wordt gekeken: Zijn we ’s nachts doorgevaren naar de Mediterranée? Club Med: knalblauwe hemel, lichte bries en een spiegelgladde zee…. Naar Noordzee termen: ongelooflijk!
Men gaat nog een derde duik op het wrak doen: proberen om het verloren materiaal te recupereren. Ook dit wordt weer een TOPDUIK, nauwelijks stroming, goed zicht.
Ook hier hebben de twee dienstdoende archeologen, Johan en Ivar, de plaats van de verdwenen zakken gevonden….om er een zak te vinden zonder hefballon, de klip en ook het lood dat in de zak lag is verdwenen: ook hier blijkt dat alles wat onder water ligt niet veilig is voor sommige duikers…. Stropende collega-duikers van andere kleine duikbootjes worden hiervan verdacht….spijtig.
De Cdt Fourcault haalt zijn ankers op en gaat naar de volgende locatie, Birkenfels wordt achter gelaten, bijna 200 kg aan netten en lood lichter. Een mooi wrak, dat op veel duikers een grote indruk heeft nagelaten.
Volgende stop: SS Tubantia. Dit Nederlandse passagiersschip werd in 1916 getorpedeerd en zonk. Multibeam opnamen van RWS laten een groot wrak zien met een 8-tal stoomketels. Voor een paar ervaren Noordzee duikers is deze locatie niet onbekend. Grote patrijspoorten, een groot en leuk wrak. Maar de teleurstelling is des te groter beneden, het wrak is het laatste jaar onderhevig geweest aan sloopwerkzaamheden. Grote stukken van het wrak zijn, door kranen, kapot geknepen, stalen platen en balken zijn krom getrokken en veel stukken zijn gewoon verdwenen. Het bewijs van deze vernieling is duidelijk in de vele kleine stukken metaal met recente breukranden waarmee de bodem bezaaid is. Twee stoomketels liggen nog wel naast de grote breukrand in het schip en in een van de ketels is door Johan een zeepaling (conger-aal) opgemerkt. Enthousiasme alom, de duikers die een derde duik – nachtduik – doen (om 1u en dus in theorie op zondag 9/9) willen het beestje een avondkusje gaan geven. De aanwezige topfotografen en filmspecialisten (Cor, Klaudie en Udo) zijn al dapper bezig de beste beelden te vergelijken.

Dag twee zit er op: een fantastische dag, schitterend weer, lekker eten en geweldige duiken….wat wil een mens nog meer.