We zijn terug! Een dag eerder dan gepland maar na de duik gisterenochtend zijn de wind en de bijbehorende golven alleen maar toegenomen waardoor we ’s middags niet meer konden duiken op de Koningin Regentes. De Koningin Regentes is het wrak van een prachtige Raderboot, waar we op de heenweg naar de Doggersbank al op hadden gedoken. Er is besloten door te varen naar de Tyche, zodat we daar deze morgen hadden kunnen duiken. Maar zoals we allemaal vanuit ons bed hebben kunnen voelen zijn de wind en golven gedurende de nacht niet of nauwelijks verminderd en de vooruitzichten zijn ook niet bepaald hoopgevend te noemen. Het oorspronkelijk plan was om zondagavond richting Scheveningen te varen waar we net voor de kust op de Adder zouden duiken en dan ook daar voor anker te gaan zodat we morgen op zee bezoek zouden kunnen ontvangen en nog een keer samen met hen te kunnen duiken. Daarna zouden we met zijn allen in de haven van Scheveningen terugkomen en aan de verschillend media verslag doen van de talrijke ontdekkingen die tijdens de expeditie zijn gedaan. De weersomstandigheden hebben de expeditieleiding doen beslissen dat het een beter idee is om vanmiddag de haven van Scheveningen in te varen omdat het toch geen zin heeft om op een woelige zee met golven van meer dan 2 meter te blijven liggen. Mocht onverhoopt toch de wind gaan liggen dan zijn we binnen een half uurtje varen op de Adder en kunnen we alsnog gewoon gaan duiken. Voor de rest is er niet veel te doen nu, dus ligt de helft van het team op de hele dag, net als gisteren, weer voor de TV in de hoop een film te zien met sex en geweld. Wat moet je anders?
De andere helft van het team, is bezig met het schrijven van persberichtjes, monteren van films, uitzoeken van foto’s en het voorbereiden van de presentatie van morgen waar we het een en ander aan resulaten  van de expeditie Doggersbank uit de doeken zullen doen.

Ondanks dat de laatste dagen qua duiken niet zijn wat we hadden verwacht, heb ik het gevoel dat we achteraf terug gaan kijken op een succesvolle expeditie, waar ondanks wat discussies, nooit een vervelende stemming is geweest. En nu maar hopen dat er een expeditie deel 2 gaat komen waar ik weer deel van uit mag maken!

Udo van Dongen