Het is nu de tweede expeditie dat ik meega. Toch wel bijzonder zo, om te duiken op de Noordzee. Ik heb tot nu toe drie duiken gemaakt. Tijdens de andere duiken ben ik rib-driver.

Zoals Frank met de Tender vaart, vaar ik met mijn rib. Dat is best wel lastig met flinke zeegang. En het is ook best spannend, met name bij het aangeven van de camera’s: dan moet ik dicht bij de duikers komen en hen niet aanvaren.

Eigenlijk vind ik al mijn taken leuk: bemanningslid, rib-driver en duiker. Alle drie hebben hun eigen vaardigheden. Ik heb ook een hondenwacht gedraaid. Dat is van 24.00 uur tot 4.00 uur. Dan is het lekker rustig op de brug. Ik ben dan alleen en iedereen slaapt.

Het mooiste van het varen met de rib is het varen zelf. Ik stuur dan alleen en neem mijn eigen beslissingen, zoals bij het aanvaren. Buiten de duikexpedities leg ik boeien met mijn rib voor zeilevenementen.

Bas Molsberger