Blog van Joop Coolen.
Zaterdag 16 februari gingen we met Duik de Noordzee schoon een wrakduik maken. Deze dag was een samenloop van meerdere dingen die ik voor het eerst deed. Om te beginnen mijn eerste wrakduik van 2013. Het was een fantastisch mooie winterdag met windkracht 2 afnemend naar 1. Het was doodtij dus we hadden bijna geen stroming.
Het wrak waar we heengingen was de ‘Juffermans’, genoemd naar de vinder van het wrak. Het is een stalen wrak dat volgens wrakkendatabank 30 meter lang moest zijn. Dat bleek helaas niet zo. Ik schat de afmetingen op 8 meter lang, 4 breed en 3 meter hoog. Duiken op de Juffermans deed ik ook voor het eerst. Mijn buddy was Udo van Dongen, deze onderwaterfotograaf zorgt altijd voor mooie foto’s. Vandaar dat ik ook graag met hem duik
Omdat het een Duik de Noordzee Schoon duikdag was, gingen er ook flink wat duikers naar beneden om het wrak te ontdoen van netten en vislijnen. Ze hoefden zich niet te vervelen want er kwamen grote stukken net en lijn naar de oppervlakte. Aan het eind van de dag heb ik nog wat monsters voor metabarcoding analyse genomen van dieren op de visnetten. Ook dat deed ik voor het eerst.
De vandaag geteste airlift
Daarnaast was het de eerste keer dat ik voor mijn onderzoek aangroeimonsters ging nemen. Monsters nemen houdt in dat ik meerdere oppervlakken van ongeveer 1/20 m2 volledig kaalschraap en al het aanwezige leven opzuig met de airlift die ik gemaakt heb. Dan valt het monster in een pot, die ik onder water kan wisselen om meerdere monsters te nemen. Die airlift was ook voor het eerst. Ik had het ding nog niet eerder gebruikt en niet getest of het wel zo goed werkte. Dat laatste bleek deels wel zo te zijn. Maar niet 100%. Er zijn wat verbeterpunten. Het gaas van 1 mm maaswijdte bleek al tijdens de derde monstername volledig verstopt geraakt te zijn. Ik vermoed dat het komt door het vastklitten van klein spul samen met slijm van Zeeanjelieren. Dat werkt dus niet zo goed. Ik ga hem aanpassen zodat ik vervangbare zakjes van gaas aan de bovenkant kan hangen. Dat geeft me voor elke monstername een nieuwe zak, zodat ze niet kunnen verstoppen na enkele monsters.
Het opzuigen met de airlift werkte wel perfect en het luchtverbruik was verbazend laag. Voor 3 monsters gebruikte het ding ongeveer 60 bar uit een 7 liter stage. Dan zou ik met 1 stage dus 10 monsters kunnen nemen. Dat laatste lijkt ook haalbaar in 1 duik want het monsteren kostte nu ongeveer 7-8 minuten inclusief oriëntatie en klooien omdat het de eerste keer was. Dat moet omlaag kunnen naar 5-6 minuten, goed haalbaar op een gemiddelde duik.
Alles bij elkaar was het een leuke en nuttige dag. Ik kan nu mijn eerste monsters gaan uitzoeken en weet nu hoe ik de airlift kan verbeteren. Ik weet hoeveel lucht mijn airlift verbruikt en hoe praktisch het meenemen van veel monsterpotten is. Hopelijk gaan we over 2 weken weer, dan kan ik de verbeteringen testen.

Mijn airlift is gebaseerd op een ontwerp van Wouter Lengkeek en Roelant Snoek.