Een blog van Sebastiaan Kuiper

Iedereen zit aan het ontbijt en ik word wakker van het gerinkel van borden en kopjes. Gisteravond hebben we na de een boeiende lezing nog tot laat doorgevaren om een geschikt wrak te vinden om vandaag op te duiken. De wind is aangetrokken en de golven worden langzaam hoger, niet zo gek aangezien er flinke onweersbuien rond ons hangen.

Na 3 mogelijke posities op de Doggersbank gescand te hebben, telkens helaas zonder resultaat besluit de kapitein Pim dat het om kwart voor 1 wel genoeg is en laat het anker zakken voor de nacht. Na het ontbijt worden de motoren gestart en word er koers gezet naar een mogelijk nieuw onbekend wrak. Na een uur horen we vanaf de brug dat er een duidelijke geul te zien was maar geen wrak. Dit gebied op de Doggersbank is uitgekozen om een windmolenpark te bouwen. Mogelijk is het wrak dus niet zo lang geleden geruimd. Besloten wordt om koers te zetten naar een ander 40m lang wrak ongeveer een uurtje verder varen. Na een scan wordt besloten om er een duik op te maken dus iedereen maakt zich klaar voor de duik. De eerste duikers springen met de reels over boord om de gidslijnen over het wrak uit te zwemmen. Niet veel later springt de film- en fotoploeg overboord gevolgd door de biologen. Daarna springen wij gewapend met hefballonen en postzaken om mogelijke aanwezige netten te bergen.

Eenmaal beneden aangekomen blijkt het zicht beter zijn dan de afgelopen paar duiken en een lamp is bijna niet nodig zoveel licht is er beneden op het wrak. We zwemmen langs de gidslijn en komen uiteindelijk bij de boeg uit waar nog duidelijk zichtbaar de ankerkluis van het schip ligt samen met de ketting. Na iets van de lijn afgezwommen te zijn komen we de enorme lierinstallatie tegen welke nog recht op het zand staat en duidelijk herkenbaar is. Vervolgens maken we rechts om keer opzoek naar wat netten die we kunnen bergen. Na een minuut of 10 hebben we een postzak vol en zwemmen we terug naar de shotline. De zak eenmaal aangehaakt maken we onze opstijging en worden we na een korte stop weer door de kraan dek gezet.

Er word besloten om na de lunch om nog een duik te maken op dit wrak omdat er aardig wat netten op liggen en een paar enorme kreeften kooien staan. Om 5 uur gaan de eerste duikers weer te water met het plan de kreeftkooien te bergen die we vorige duik hebben zien liggen. Dit liep allemaal wat anders dan geplant omdat de gidslijn gebroken bleek te zijn. Dit wekte aardig wat verwarring op onder de duikers beneden waardoor een aantal duikers een vrije opstijging moesten maken.

Gelukkig werd hierop door de stand-by boot goed gehandeld en stonden alle duikers twee uur na het te water gaan van de eerste duiker is iedereen weer veilig terug aan boord. Al met al een productieve en leerzame dag! Die eindigt in de grote oversteek richting Engeland!