Op zondag 20 juni rond een uur of 12 turen we aandachtig op de sonar,. Ergens ligt hier op een bodem van 40 meter een schim van wat de UB-16 ooit is geweest. We zijn op zoek naar een Duitse onderzeeër die in 1915 is gebouwd en in 1918 tijdens de Eerste Wereldoorlog is getorpedeerd. Na een aantal rondjes gevaren te hebben, lokaliseren we het ruim 100 jaar oude wrak van zo’n 28 meter en is de lijn naar geschiedenis gelegd.

Midden op de Noordzee is het rustig. Er is een lichte deining en de zon komt zwak door. Samen met mijn buddy Sandra daal ik langs de lijn af. Het water is hier blauw in plaats van het groene dat we gewend zijn van de Oosterschelde. Mede door de zon en de zanderige bodem lijkt het wel tropisch ongeacht de watertemperatuur van 14°C. Na een minuutje zien we een schim verschijnen in de diepte, de typerende zwarte sigaar komt het toneel op. Ik merk dat de euforie mij betoverd wanneer de onderzeeër volledig in zicht komt. Ongeacht mijn cap en automaat weet ik zeker dat Sandra mijn glimlach kan zien.

De UB-16 is nog redelijk intact ongeacht dat hij met een torpedo zijn einde heeft gevonden. Hij ligt licht schuin op de bodem en de toren staat overeind. We zien wat netten hangen rond de toren echter hebben we gesloten dat het te diep is om te gaan snijden. Bovendien zouden we deze kans voor de fotograaf verpesten als we hier stof gaan produceren. De achterkant is redelijk intact na ruim honderd jaar op de bodem, terwijl aan de voorkant de impact van de torpedo goed te zien is. Tussen de wrakdelen zien we slijmvissen. Deze gekroonde vissen hebben dit wrak tot hun koninkrijk uitgeroepen. Ik had ze in de boeken gezien en deze komische vissen zorgen voor een nog grotere grijns op mijn gezicht. Ik vraag me af wanneer mijn automaat uit mijn mond zal vallen door die grijns…

Na een klein half uur stijgen we op en zeg ik vaarwel tegen een wrak dat op mijn netvlies staat gebrand. Na de decompressiestop sta ik met evenveel euforie op dek als bij de eerste glimp. Of de 100% zuurstof tijdens de opstijging een bijdrage heeft geleverd aan mijn endorfine niveau weet ik niet, maar ik voel me geweldig en deze duik laat me voelen alsof ik droom!

Arjan van Uem