Vorig jaar heb ik mijn vuurdoop gehad op de Noordzee. Een aangepaste versie van de Noordzee expeditie in verband met Covid. Dagtrips in plaats van een week op zee. Dit jaar dus voor het eerst echt op expeditie met Stichting Duik De Noordzee Schoon. Uiteraard met de nodige voorzorgsmaatregelen zoals een Covid test  voordat je aan boord mocht. Vrijdagavond 18 juni ga ik aan boord voor een 9-daagse expeditie, het is nu echt!

Vanwege de weers- en getijdenverwachtingen zijn we richting het zuidelijke deel van de Noordzee en daar hebben we op zaterdag en zondag prachtige duiken gemaakt en veel oude visnetten en vislood kunnen bergen. Kers op de taart was een duik op een onderzeeboot uit de 1ste Wereldoorlog. Schitterende omstandigheden, fantastisch zicht en nauwelijks stroming. Beide zaken zijn op de Noordzee nogal eens anders zoals in mijn blog van vorig jaar te lezen was. Naast de kers waren er ook leermomenten, de Noordzee is en blijft onstuimig en verrassend.

De Noordzee blijft verrassen en het weer ook. Deze combinatie maakte het dat we toch moesten besluiten maandag en dinsdag niet te duiken. Jammer, het voelt als afkicken. Zo mooi om langs de lijn af te dalen de diepte in, meters lang alleen maar water om je heen en na enkele minuten doemt een schim op van het wrak. Schitterende contouren, enorme scholen vis, grote krabben en kreeften. Wat een leven zit hier op en rond de wrakken. Iedere duik voelt als een nieuw avontuur!

Dinsdagnacht weer vertrokken zodat we woensdagochtend weer konden duiken. De zee was nog wel onrustig. Gelukkig goed te doen met het fantastische schip de MS Tender. Mooie duiken kunnen maken, al stroomde het nog wel behoorlijk ondanks het duiken tijdens de kentering. Donderdag weer terug naar een wrak waar we al eerder zijn geweest in het weekend, de Callisto, een prachtig groot vrachtschip met veel oude netten. Hier duiken we vandaag nog eens en morgen nog een keer aangezien de omstandigheden gewoon goed zijn en er veel rommel te ruimen valt.

De Noordzee, ik ben verliefd. Wat een prachtig stuk natuur hebben wij hier voor de kust liggen in Nederland! Soms kalm, soms onstuimig, soms vergevingsgezind, soms niet. Iedere dag is anders en iedere dag is op zijn manier mooi hier op zee. Dit schreef ik vorig jaar al, hier moeten we echt zuinig op zijn!

De Noordzee, ik ben verliefd. Ze blijft me verrassen. En niet alleen de Noordzee, vorige week werden we tijdens een testweekend met dit schip ook verrast door de DSI, alle kranten stonden er vol van. De Noordzee, het is 1 groot avontuur en wat is dit gaaf! We zijn nu halverwege, ik kijk uit naar het vervolg. Stichting Duik De Noordzee Schoon, van mij zijn jullie voorlopig niet af.

Wouter ten Raa