Vandaag een vroege duik. Wekker staat om kwart voor zes, moet genoeg zijn om half zeven klaar te staan voor de eerste duik van de dag.  Een voor een schuiven de duikers aan voor een kop thee met een krentenbol, wakker worden. 

Maar helaas, de duik wordt afgelast. Het risico een duik op meer dan 35m te maken in het donker tussen twee shipping-lanes werd toch te groot bevonden. Team reageert gelaten, deel pakt nog een uurtje slaap. Anderen doen een ronde over het dek. De ochtend wordt nuttig gebruikt om duiksets na te lopen, te repareren of anderszins.

De opvolgende uren worden meerdere wrakken gescand. Nieuwe kandidaten worden getoetst op duikbaarheid. Een groot wrak van ruim 120 meter wordt uitgekozen, diepte ca. 23 meter.  

Om half elf is het dan zover, de eerste duik van de dag. In het zwart geharnaste duikers gaan te water, nieuwsgierig naar wat we aan gaan treffen. Het wrak is zwaar gehavend, dekken zijn ingestort en grote delen verwrongen.  Eerste indruk is dat het wrak behoorlijk schoon is, de uitgezwommen route laat weinig te bergen netten zien. We hebben het verkeerde deel blijkt later na een korte uitstap met eigen reel. Een volledig net, inclusief boomkor en sledes treffen we aan op een kleine 25 meter van de shotlijn. Helaas te groot om samen met de duikende zodiac piloot in 10 minuten te bergen. We keren onverrichte zaken terug.  Bas gaat naar boven, ik sprokkel nog wat klein spul bij elkaar en sluit de duik na ruim 40 minuten af. 

Dan is het wachten op de volgende duik van de dag, een schip dat recht op zijn kiel lijkt te liggen en relatief intact lijkt. Het belooft een mooie duik te worden.

Om zes uur ’s avonds springt Ben samen met Harold als eerste naar beneden, met als doel en mooie route over het wrak uit te zetten. Het 2e en 3e team springen met intervallen van 10 minuten te water voor de duik.  Samen met Eddie wacht ik af, wij zijn de ophaalploeg van de duik. Hopend op een serene duik tijdens de zonsondergang.

Dit beeld wordt helaas bij terugkomst van de eerste duikers getorpedeerd. Zicht varieert tussen 1 en 2 meter. Dit afhankelijk hoe je rekent: Alleen naar voren kijkend of zicht naar voren en naar achteren op te tellen.

Ook dit hoort erbij, de avontuurlijke duiken kunnen mooie verhalen opleveren. Of hele korte… zoals deze laatste.   

Sjoerd Veldkamp