Blog van Valerie Fijen

De Cdt. Fourcault is een prachtig schip en de eigenaren Pim en Angel vormen een gouden koppel. Pim zorgt voor techniek en de koers en Angel stuurt de crew aan. Eén ding staat vast deze Noordzee expeditie; de bemanning van de Cdt. Fourcault is goud waard.

Deze bestaat uit een 7 koppige verzameling bonte Belgen. `s Ochtends vroeg, nog voor het ontwaken van de duikers, zijn zij al druk in de weer met de voorbereidingen van de dag. Veelal gaat dit gepaard met gerommel, gemopper en gelach; “Ee jah, zeg, wie heeft er hier nou weer zitte smossen?! T is toch nie te gelove!” En dan weten we dat het de hoogste tijd voor ontbijt is. Chefkok Tom, doet zijn uiterste best ervoor te zorgen dat de duikers straks niet meer in hun pak passen. Iedere dag vers gebakken brood, een lekker soepje na het duiken, een luxe lunch, theekransje en dan ook nog een heerlijk diner mét toetje. Die Tom, die kan er wat van. Dan Gaby, op het eerste gezicht een echte zeepiraat, een witte bos haren, doorweekte outfit, een sigaretje en een Jupilertje.

Staat altijd klaar met zijn RHIB alle duikers na de duik op te pikken uit zee. En stiekem is deze goede Belg helemaal niet zo`n piraat als lijkt; afgestudeerd aan de kunstacademie, wijs en een artistieke touch.

Hij wordt meestal bijgestaan door onze eigen dirty Harry, of beter, dirty Frenkie. Frenkie is een van de jongsten van het stel. Altijd aan het grappen en aan het stoeien met de rest van de crew óf met de duikers. Grinnikend biedt hij Gaby af en toe een pintje zeewater aan wat zorgt voor de nodige hilariteit. Dan Peter, een kruising tussen Belg en Hagenees is een echte lieve reus. Staat overal voor de duikers klaar, altijd vriendelijk, en goed voor een serieus gesprek. Want als ex-officier, zakenman, ingenieur én binnenkort kapitein weet Peter ons altijd te verassen. Dan Jan, de man met de brede lach. Staat altijd klaar bij de kooi om alle duikers weer stuk voor stuk aan boord te laden. Vanuit het dek bekijkt het gehele spektakel. Hij komt in zijn vrije tijd mee aan boord om onze tocht te veraangenamen. Humor heeft hij wel, en vaak genoeg dat we Jan zien denken: “Wat een gekke Hollanders”, om dan weer net zo goed zijn werk voort te zetten. Datzelfde moet ook die aardige rustige Leo denken. Hij zit samen met de kapitein op de brug en houdt van een afstandje iedereen goed in de gaten. Vroeger ook veel gedoken, dus deze expeditie is weer een leuke afwisseling. En dan nog Soes, vast bemanningslid van de Cdt. Fourcault. Staat zonder enige problemen zijn  jas af, of droogpak, of wat er ook maar nodig is. Net als Gaby, Frenkie en Peter vaak urenlang op een dag klaar in de RHIB ons op te pikken. In weer en wind, zonder geklaag. 3x per dag duiken, 3x per dag eten, nachtduiken, noem maar op.

Beste mannen, bedankt voor alle goede zorgen, zonder jullie steun zou deze expeditie lang niet zo mooi zijn als nu!