Blog van Valerie Fijen.

24 duikers aan boord, ieder met zijn eigen achtergrond en verhaal. De gemiddelde duiker aan boord heeft al snel 1000 duiken gelogd. Sommigen hebben wel meer dan 5000 duiken gemaakt en hebben ruim 30 jaar duikervaring achter de rug.

Menigeen vraagt zich af: wat in hemelsnaam bezielt deze mensen in de Noordzee te duiken?! Je moet wel gek zijn!

Inderdaad, dat laatste klopt in ieder geval; gek als een deur, stuk voor stuk. Maar iedereen aan boord is het er ook mee eens dat duiken in de Noordzee een onbeschrijfelijke mooie en bijzondere ervaring is. De eerste keer duiken in de Noordzee staat dan ook in ieders geheugen gegrift. Over het algemeen zijn alle duikers ermee begonnen na jarenlange duikervaring in nationale en internationale wateren. Maar duiken in onze eigen zee is toch een genre apart: “Ik dacht dat doe ik wel even, ik had al een paar honderd duiken, maar die in eerste duik in de Noordzee viel toch zwaar tegen”.

Springen van een hoogte van 4 meter, gesleept worden door een jetski of RHIB, golven, zeeslag en in meer of mindere mate zeeziekte, komen allen bekend voor.  “Maar toch, die eerste keer met je hoofd onder water, ook al zie je niets, de vlinders in je buik, de adrenaline, kicken”. “Binnen 15 min. had ik mijn duikfles leeg geslurpt, maar wow, wat een kracht”. Voor anderen staat de adrenaline veel meer op de achtergrond. Zij gaan meer voor de historie en culturele waarde van de vele wrakken, bijzondere vondsten, of voor de enorme biodiversiteit, prachtige koralen en vissen. Voor de fotografen en filmers is het vaak de voldoening van het schieten van dat ene bijzondere plaatje, dat zeldzame slakje of het vastleggen van de passie van de andere duikers voor het ontdoen van de Noordzee van al zijn netten en rommel.

Weer anderen, hadden die eerste keer een mindere ervaring: “ik zag geen hand voor ogen, angstvallig hield ik het touw vast, waarlangs ik langzaam maar zeker tot grote onheilspellende diepte afdaalde. Ik was vreselijk bang dat ik onder in het wrak of in een net vast zou komen te zitten en niet meer boven zou komen. Het is een wonder dat ik na die eerste ervaring ben blijven duiken. Toch wilde ik niet zo snel opgeven, want die Noordzee bleef toch die ontzettende aantrekkingskracht houden die ik niet kon weerstaan. De duiken erna werd ik dan ook dubbel en dwars voor bij doorzettingsvermogen beloond”.

Het mooie van het duiken van de Noordzee is voor velen ook het onvoorspelbare karakter. “Van de Rode Zee, de Malediven of andere tropische oorden weet je dat je bijna altijd prachtig zicht hebt, lekkere temperaturen en alles wordt door een gids of watersportorganisatie voor je uitgestippeld. De Noordzee stelt je altijd voor verassingen, soms ervaar je een van de mooiste momenten van je leven, soms heb je een ontzettende baaldag.”

Daarnaast spelen ook het rustgevende aspect van de zee, het zeelui-leven, de saamhorigheid met de andere duikers aan boord, de hele sfeer rondom Noordzee duiken een belangrijke rol. Ikzelf heb tijdens deze expeditie ook het voorrecht gehad de eerste keer te mogen duiken in de Noordzee, en kan al het bovenstaande alleen maar beamen. Ik kan nu ook zeggen dat de Noordzee prachtig is en de moeite waard is om voor te vechten. Het is een onmisbaar stukje zee voor Nederland en voor de wereld, die we met zijn allen moeten zien te behouden, inclusief al het leven en de mooie wrakken.