Udo van Dongen

Wie: Udo van Dongen

In een notendop: 39 jaar, duikt sinds 1997 en fotografeert onder water sinds 2003. Publiceert sinds 2006 onder andere duikreisreportages van over de hele wereld in binnen- en buitenland, maar tot het voorjaar van 2012 voornamelijk in DuikMagazine.

Waarom Noordzee: Na jaren bijna wekelijks in de Oosterschelde gedoken te hebben werd ik in het voorjaar van 2011 door het team van DDNZS benaderd om mee te gaan met de eerste Expeditie Doggersbank als onderwaterfotograaf (naast Cor Kuyvenhoven). Tijdens deze expeditie ging er een nieuwe duikwereld voor me open, in eigen land nog wel! Het duiken op de Noordzee is als in een jongensboek: spannend en verrassend. Je weet meestal niet wat je kunt verwachten en de goede dagen kunnen zich meten met de beste duiken die ik in de rest van de wereld zowel in koud als in warm water maakte.

Waarom DDNZS: Scheepswrakken zijn de kraamkamers en schuilplaatsen voor vissen geworden en dat is niet onopgemerkt gebleven door de vissers en dus vissen ze daar graag. Helaas beseffen ze maar zelden wat voor schade ze aanrichten wanneer ze netten en vislijnen met lood verspelen op de wrakken: als niemand deze netten opruimt blijft dit vistuig voor altijd door vissen zonder dat iemand daar beter van wordt, eeuwig zonde natuurlijk. Het team van DDNZS doet in mijn ogen belangrijk werk door dit spookvistuig te verwijderen. Samen met Cor en Klaudie doe ik mijn best om de problematiek en noodzaak van wrakken in beeld te brengen, zodat er in de toekomst hopelijk een beleid komt dat erop is gericht de wrakken in ieder geval enigszins te beschermen. Beter voor iedereen toch? Behalve dan misschien die enkele berger die het liefst alle wrakken naar de oudijzerhandel brengt..

2012-10-31T13:28:00+00:00oktober 31st, 2012|